Foto: WikiMedia Commons

Bedwelmen van vleeskuikens voor de slacht met de waterbadmethode blijft mogelijk tot 1 september. De aanscherping van de regels wordt uitgesteld van 1 januari naar 1 september 2012.

Momenteel worden vleeskuikens in Nederland bedwelmd door een zogenaamd waterbad, waarbij de kippen elektrisch worden verdoofd. Deze methode bij blijkt echter niet altijd effectief, waardoor kippen onverdoofd geslacht worden. Door de zogenaamde “head-onlymethode” in te voeren zou dierenwelzijn worden bevorderd.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw heeft besloten tot uitstel van het invoeren van de “head-onlymethode”, omdat dit volgens hem meer ontwikkeltijd nodig heeft.

Het ministerie vreest dat een aanscherping nu zal leiden tot vermindering van het dierenwelzijn. ”Verwachting is dat de slacht van vleeskuikens naar het buitenland zal verplaatsen. Dit kan, naast economische schade, nadelige gevolgen hebben voor het welzijn van de vleeskuikens, bijvoorbeeld door een langere transporttijd”, zegt Bleker.

Bleker verwacht dat de nieuwe bedwelmingsmethode in september 2012 wel gereed is voor een uitfasering van de waterbad-methode. Nederland is daarmee het eerste land waar de waterbadmethode wordt uitgefaseerd.

Bron: AGD