KoeDe Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft tot 28 december in totaal 93 meldingen binnengekregen vanwege een mogelijke besmetting met het Schmallenbergvirus. Het gaat om 28 meldingen op rundveebedrijven, 64 op schapenhouderijen en 1 melding van een geitenhouderij.

Het Schmallenbergvirus is een nieuw virus dat is aangetroffen in Duitsland en Nederland en is vernoemd naar de Duitse plaats Schmallenberg, waar het virus in november onder runderen werd aangetroffen. Het Schmallenbergvirus kan ziekte veroorzaken bij zowel koeien als schapenlammeren. In augustus en september van dit jaar heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) diverse meldingen gehad over runderen met diarree en productiedaling. Sinds december krijgt de GD meldingen over misvormd geboren schapenlammeren. Zowel in bloed van een aantal zieke runderen als in hersenen van twee lammeren is door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) het Schmallenbergvirus aangetoond.

Het Schmallenbergvirus wordt waarschijnlijk, evenals het blauwtongvirus, via bijtende insecten (knutten) overgedragen van dier op dier. Het virus behoort tot een groep van virussen waarvan sommige ook infecties kunnen veroorzaken bij mensen.

Dierhouders zijn verplicht om zich te melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wanneer er misvormde schapen- of geitenlammeren of kalveren geboren worden. Dit heeft Staatssecretaris Bleker van Economisch Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) op dinsdag 20 december 2011 besloten, om zo een goed beeld te krijgen van de ernst, aard en geografische verspreiding van het Schmallenbergvirus.

Tot nu toe hebben rundveebedrijven een mogelijkle besmetting met het rundveebedrijven gemeld. Op 2 bedrijven is het virus niet aangetoond. Op de overige 26 bedrijven is het onderzoek nog niet afgerond.

Het aantal meldingen van schapenbedrijven bedraagt 64. Op 4 bedrijven is het virus aangetoond. Op 2 bedrijven is het virus niet aangetoond en op 58 bedrijven is het onderzoek nog gaande.

Het onderzoek op het enige geitenbedrijf dat een mogelijke besmetting heeft gemeld is nog niet afgerond.

Bron: NVWA


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.