Gisterenavond vormden 7000 kaarsen de woorden ‘Dieren zijn geen vracht’ op het strand van IJmuiden, als een indringend protest tegen het dierenleed bij verre veetransporten. Initiatiefnemer, de internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF), heeft 29 augustus uitgeroepen tot internationale actiedag tegen verre veetransporten. Gisteren was het precies 20 jaar geleden dat de grootste ramp bij een veetransport ooit plaatsvond: bijna 70.000 (67.488) schapen stierven bij een brand op een transportschip op weg van Australië naar Jordanië. De 7.000 kaarsjes staan symbool voor de slachtoffers van die ramp en van alle veetransporten.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:
“Wij zijn deze dieren niet vergeten. Sterker nog, met dit evenement en met de internationale actiedag zorgen we ervoor dat de wereld deze dieren nooit zal vergeten. Wereldwijd roepen we regeringen op snel een einde te maken aan alle verre veetransporten.”
Internationale actiedag tegen verre veetransporten
Tijdens de eerste internationale actiedag tegen verre veetransporten organiseerden dierenbeschermingsorganisaties over de hele wereld, van Tanzania tot Argentinië en van Australië tot Canada, demonstraties, presentaties en social media acties om te protesteren tegen het dierenleed tijdens veetransporten. Het thema van de dag is ‘Dieren zijn geen vracht’ (Engels: Animals are not freight). Meer info op www.notfreight.org.
Dierenleed
CIWF voert al jaren campagne tegen verre veetransporten. Dit heeft onder andere geleid tot het stopzetten van EU-subsidies voor de export van runderen naar het Midden-Oosten en tot verbeteringen in de Europese regels voor veetransporten. CIWF pleit voor een maximumduur van 8 uur voor alle veetransporten. Vorig jaar presenteerde de organisatie schokkend onderzoek naar de misstanden bij transporten van Europese dieren naar Israël en Gaza. Deze beelden onthulden o.a. gebrek aan rustpauzes, water en voer, ongeschikte vrachtwagens, transport van te zieke en zwakke dieren, fysiek geweld (o.a. stokslagen), afwezigheid van medische zorg en brute onverdoofde slacht. In Nederland pleit CIWF voor strengere controles op veetransporten en het stopzetten van lange transporten tijdens een hittegolf. De NVWA constateerde in 2015 bij controles nog honderden overtredingen bij veetransporten.
Persbericht CIWF
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Mooi gebaar !