Apen blind en verlamd gemaakt in Rijswijk

In het grootste apentestcentrum van Europa, het Biomedical Primate Research Center (BPRC) in Rijswijk, worden resusapen en penseelapen ziek gemaakt met stoffen die hun zenuwen aantasten. Dit blijkt uit publicaties van de betrokken dierproefnemers die Animal Rights heeft bestudeerd. De dieren raken verlamd, blind, apathisch en vermageren sterk. Na een lange lijdensweg krijgen de apen een dodelijke injectie. Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn woedend en organiseren aanstaande zaterdag een protestactie voor de ingang van het BPRC.

blind en verlamd

De penseelaap, een gegeerde aap voor biomedisch onderzoek | Foto: Animal Rights

Lange lijdensweg
Voor onderzoek naar multiple sclerose worden in het BPRC resusapen en penseelapen gebruikt voor dierproeven die weken tot maandenlang duren. 1 Zo worden bij de dieren op verschillende plekken in de rug stoffen ingespoten die de ziekte nabootsen. Bij het inspuiten ontstaan zeer pijnlijke infecties aan de huid. De dierproefnemers observeren daarna hoe snel de apen ziek worden. Eerst verliezen de apen hun eetlust, kunnen ze niet meer normaal lopen en vertonen de dieren apathisch gedrag.

In de volgende fase eten de apen niet meer en vermageren ze sterk. Zij lijden aan slaapzucht en beginnen te beven. Daarna raken de apen verder verlamd in de achterpoten, worden ze blind en verliezen het vermogen om te voelen. Vervolgens raken alle apen volledig verlamd in de onderste ledematen.

Dodelijke injectie
De dieren liggen er wezenloos en uitgeput bij. Dat is meestal het moment dat het experiment beëindigd wordt met een dodelijke injectie. Zo blijkt uit documenten van dierproefnemers zelf.

Animal Rights campagnecoördinator Paulien Edixhoven is dan ook zeer geschrokken:

“Hoe kan het zijn dat we zo omgaan met dieren die zoveel op mensen lijken? Dit is onethisch en onacceptabel.”

Animal Rights en Een DIER Een VRIEND demonstreren zaterdag voor de poort van het apentestcentrum BPRC | Foto: Animal Rights

Campagne
Een DIER Een VRIEND voert reeds sinds haar oprichting in 1998 campagne om het apentestcentrum te laten sluiten, met als tussentijds succes een nationaal verbod op experimenten op mensapen – met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Sindsdien wordt de campagne voor de resterende apen voortgezet onder de naam ‘Alle Apen Vrij!

Door de succesvolle lobby staat het onderwerp weer op de politieke agenda. Ook de Tweede Kamer wil inmiddels stoppen met experimenten op apen, vanuit ethische overwegingen. Je kunt hier de petitie tekenen.Rosella D’angeli, woordvoerder van Een DIER Een VRIEND: “Het heeft nu lang genoeg geduurd. De afbouw van deze apenhel zou eigenlijk al vanaf 2002 na toezegging van toenmalig minister Hermans gestart moeten zijn. We roepen de overheid op om dit apenvivisectiecentrum z.s.m. te sluiten. Het is de hoogste tijd om dierproeven te vervangen door moderne dierproefvrije technieken”

Actie
Op zaterdag 20 mei protesteren honderd mensen van Animal Rights en Een DIER Een VRIEND om 13.30 uur voor de ingang van het BPRC aan de Lange Kleiweg in Rijswijk. Klik op de Facebook eventpage voor meer informatie.

Persbericht Animal Rights

Gerelateerde artikelen:

Reacties

 1. Fred Suring zegt:

  Hoe goed het doel misschien mag zijn, dit kan echt helemaal niet!
  Dieren hebben ook rechten, stop ermee!

 2. Marijke Vet zegt:

  Jullie zullen dit wissen is mijn ervaring.
  Vanaf 1956 is mijn moeder lid geweest van de de anti vivisectie. Nu 2017 bovenstaand artikel over deze apen.
  Wat is er veranderd en / of verbeterd?
  Durft u te antwoorden ?

  • Jeroen zegt:

   Ik voel je teleurstelling ook. En waarschijnlijk iedereen die echt van dieren houdt. Ik ken iemand die haar hele leven lid is geweest van allerlei dierenwelzijnsorganisaties en een paar jaar geleden gefrustreerd al haar lidmaatschappen opgezegd heeft want zij zei: “het helpt toch allemaal niets”. Maar vooruitgang gaat vaak héél langzaam en met twee stappen vooruit en een achteruit. Als niemand voor de kwetsbaren opkomt gebeurt er zeker niets. En er zijn gelukkig al allerlei successen geboekt, ook in de dierproefcentra zijn inmiddels o.a mensapen verboden. En op andere gebieden zie je dat wilde dieren in circussen steeds in meer landen verboden worden, de plofkip aan het verdwijnen is, steeds meer mensen zich er bewust van worden dat er in die vreselijke bio-industrie heel slecht met dieren omgegaan wordt en dat vlees ook helemaal niet gezond is, er cameratoezicht gaat komen in alle slachthuizen, angorawol steeds verder uitgebannen wordt, enz.
   Het gaat heel langzaam maar er is wel degelijk vooruitgang en hopelijk komt er snel een doorbraak.
   Laten we alsjeblieft optimistisch blijven en een voorbeeld nemen aan bijvoorbeeld mensen als Marianne Thieme en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren die met onbeperkt enthousiasme en doorzettingsvermogen streven naar een betere en duurzame wereld met respect voor natuur, milieu en dieren.
   Niets doen helpt echt niets.
   Krachten bundelen en elkaar versterken wel.
   SAMEN maken we de wereld beter! ;-)

 3. Jeroen zegt:

  Die hele dierproeven slaan sowieso nergens op want neem een mens of dier, sluit hem of haar permanent in een hokje op, veroorzaak allerlei vaak heftige pijnen, laat hen honger en/of dorst lijden, put hen uit, maak hen radeloos van onzekerheid, stress en angsten en haal alle vertrouwen en hoop weg, dan veroorzaakt dit alles bij elkaar zo veel ziektes en verschijnselen dat ieder zogenaamd “onderzoek” bij voorbaat waardeloos is omdat het geen enkel zinvol en bruikbaar resultaat oplevert. En dit gebeurt al vele tientallen jaren over de hele wereld met vele, vele miljoenen dieren per jaar. Een enkele keer heeft men een toevalstreffer die een zekere positief effect op een bepaalde ziekte kan hebben of lijkt te hebben. Maar zelfs dan kijkt men nauwelijks naar het verband met het geheel en effecten op de gehele gezondheid en noemt alle negatieve verschijnselen die wel bekend zijn “bijwerkingen”. Men beschouwt en behandelt ziektes en symptomen veel te technisch, alsof men bij een defecte auto een onderdeel aan het vervangen is. Gezonde voeding, gezonde manier van leven, goede voorlichting en preventie van ziektes zouden het uitgangspunt moeten zijn. Daarnaast integere hulp bij ziektes en problemen die daadwerkelijk en duurzaam geneest.
  En dus niet de ziekelijke hebzucht ten koste van mens en dier en de gehele samenleving, want dat veroorzaakt weer allerlei nieuwe problemen die men dan ook weer met allerlei kostbare lapmiddelen probeert “op te lossen”.

 4. Jeroen zegt:

  Wat een waanzin weer! Dit maakt mij zo boos. Dit is gewoon ziek sadisme en gewetenloosheid. Men presenteert het alsof men heel nobel bezig is, zogenaamd om ziektes te voorkomen en genezen bij mensen. Maar tegelijkertijd is er in de hele samenleving inclusief politiek, medische sector, en met name bedrijfsleven en voedingsindustrie nauwelijks interesse en aandacht voor gezondheid, welzijn, duurzame genezing en preventie van ziektes. Het draait vooral allemaal om heel veel geld en manieren om nog meer bij elkaar te schrapen. En de meeste burgers laten zich misleiden en sponsoren dit op gigantische schaal. Het is natuurlijk sowieso bizar dat pharmacie aan het bedrijfsleven met aandeelhouders overgelaten wordt. Het is dan ook een sector waar vele miljarden omgezet worden, waar geneesmiddelen vaak kunstmatig extreem duur gehouden worden en waar regelmatig soms wel 20 jaar lang middelen aan vele miljoenen mensen verstrekt worden die helemaal niet blijken te werken of zelfs voornamelijk schade aanrichten en nieuwe ziektes veroorzaken.
  Als we mensen en de hele samenleving daadwerkelijk gezond willen maken moeten we ons richten op gezonde voeding en gezonde manieren van leven, het voorkomen van ziektes en mensen en dieren op een zo natuurlijk mogelijke manier zich zelf snel, krachtig en comfortabel laten genezen met bijvoorbeeld klassieke homeopathie. Dit is zeer efficiënt en zeer betaalbaar. De verzekeringspremies kunnen meteen enorm omlaag. Gezondheid, voorkomen van ziektes en welzijn zouden hoogste prioriteit moeten zijn. Daarnaast het zo goed en goedkoop mogelijk genezen van mens en dier wanneer zij toch ziek worden. Dat maakt de wereld echt beter, niet de verwarrende waanzin waar we onszelf in hebben laten manoevreren.