In het grootste apentestcentrum van Europa, het Biomedical Primate Research Center (BPRC) in Rijswijk, worden resusapen en penseelapen ziek gemaakt met stoffen die hun zenuwen aantasten. Dit blijkt uit publicaties van de betrokken dierproefnemers die Animal Rights heeft bestudeerd. De dieren raken verlamd, blind, apathisch en vermageren sterk. Na een lange lijdensweg krijgen de apen een dodelijke injectie. Animal Rights en Een DIER Een VRIEND zijn woedend en organiseren aanstaande zaterdag een protestactie voor de ingang van het BPRC.

blind en verlamd
De penseelaap, een gegeerde aap voor biomedisch onderzoek | Foto: Animal Rights

Lange lijdensweg
Voor onderzoek naar multiple sclerose worden in het BPRC resusapen en penseelapen gebruikt voor dierproeven die weken tot maandenlang duren. 1 Zo worden bij de dieren op verschillende plekken in de rug stoffen ingespoten die de ziekte nabootsen. Bij het inspuiten ontstaan zeer pijnlijke infecties aan de huid. De dierproefnemers observeren daarna hoe snel de apen ziek worden. Eerst verliezen de apen hun eetlust, kunnen ze niet meer normaal lopen en vertonen de dieren apathisch gedrag.

In de volgende fase eten de apen niet meer en vermageren ze sterk. Zij lijden aan slaapzucht en beginnen te beven. Daarna raken de apen verder verlamd in de achterpoten, worden ze blind en verliezen het vermogen om te voelen. Vervolgens raken alle apen volledig verlamd in de onderste ledematen.

Dodelijke injectie
De dieren liggen er wezenloos en uitgeput bij. Dat is meestal het moment dat het experiment beëindigd wordt met een dodelijke injectie. Zo blijkt uit documenten van dierproefnemers zelf.

Animal Rights campagnecoördinator Paulien Edixhoven is dan ook zeer geschrokken:

“Hoe kan het zijn dat we zo omgaan met dieren die zoveel op mensen lijken? Dit is onethisch en onacceptabel.”

Animal Rights en Een DIER Een VRIEND demonstreren zaterdag voor de poort van het apentestcentrum BPRC | Foto: Animal Rights

Campagne
Een DIER Een VRIEND voert reeds sinds haar oprichting in 1998 campagne om het apentestcentrum te laten sluiten, met als tussentijds succes een nationaal verbod op experimenten op mensapen – met de vrijheid van de chimpansees uit het BPRC tot gevolg. Sindsdien wordt de campagne voor de resterende apen voortgezet onder de naam ‘Alle Apen Vrij!

Door de succesvolle lobby staat het onderwerp weer op de politieke agenda. Ook de Tweede Kamer wil inmiddels stoppen met experimenten op apen, vanuit ethische overwegingen. Je kunt hier de petitie tekenen.Rosella D’angeli, woordvoerder van Een DIER Een VRIEND: “Het heeft nu lang genoeg geduurd. De afbouw van deze apenhel zou eigenlijk al vanaf 2002 na toezegging van toenmalig minister Hermans gestart moeten zijn. We roepen de overheid op om dit apenvivisectiecentrum z.s.m. te sluiten. Het is de hoogste tijd om dierproeven te vervangen door moderne dierproefvrije technieken”

Actie
Op zaterdag 20 mei protesteren honderd mensen van Animal Rights en Een DIER Een VRIEND om 13.30 uur voor de ingang van het BPRC aan de Lange Kleiweg in Rijswijk. Klik op de Facebook eventpage voor meer informatie.

Persbericht Animal Rights


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.