De gruwelijke beelden van de lijdensweg die slachtpaarden moeten doorstaan, gemaakt door Eyes on Animals samen met Tierschutzbund Zürich en Animals’ Angels USA maakten terecht heel wat los. PiepVandaag.nl startte een  e-mail- en petitieactie en in een korte periode leverde dat zo’n 65.000 handtekeningen en in de eerste 24 uur meer dan 30.000 protestmails op aan het adres van verschillende Nederlandse importeurs, supermarkten en snackfabrikanten. Een overweldigend resultaat!

Paarden - EonA - handtekeningen
Foto: Eyes on Animals

Recentelijk overhandigde Karen Soeters namens alle ondertekenaars de petitie aan Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Het CBL is de Nederlandse branchevereniging van supermarkten en food services.

“Ook wij zijn enorm geschokt door de beelden die we hebben gezien en hebben onze zorgen geuit namens de leden naar aanleiding van de uitzending van TROS Radar onder andere door een brief te schrijven naar de Europese Commissie en de FAO”, aldus Jansen.

Het CBL wil verder een strak protocol afspreken om de kwaliteit te waarborgen. CBL is echter niet van mening dat er uit deze landen helemaal geen paardenvlees meer moet worden afgenomen.

“Als je blijft afnemen uit deze landen, moeten er meer kwaliteitseisen worden gesteld en meer controles worden uitgevoerd.”

Lesley Moffat van Eyes on Animals heeft geen vertrouwen in deze maatregelen.

“Alles draait om geld. De lokale overheidscontroles zijn corrupt en er zijn geen tot onvoldoende nationale welzijnswetten voor dieren.”

Coop heeft inmiddels aangegeven alleen nog paardenvlees vanuit een Nederlands slachthuis te verkopen. Van Deen is bekend dat ze gestopt zijn met de verkoop van paardenvlees uit Amerika maar verder zijn er geen details bekend. Jumbo is gestopt met de verkoop van vlees afkomstig uit het inmiddels beruchte Lamar slachthuis in Argentinië. Maar de supermarkt blijft paardenvlees uit Zuid-Amerika importeren. Jumbo wil overeenkomstig het CBL samen met Global G.A.P., hogere eisen stellen. Global Gap is een wereldwijd certificeringssysteem van supermarktketen en productiebedrijven dat normen opstelt voor het omgaan met voedsel.

“Zolang er nauwelijks controle is en de controles die er zijn, tevoren worden aangekondigd heeft dat geen enkele zin”, aldus Moffat

©PiepVandaag.nl