In Melderslo in de provincie Limburg zijn gisteren zeker 1.300 varkens om het leven gekomen bij een stalbrand. De stal van zo’n 120 meter lang was bij aankomst van de brandweer al niet meer te redden. Daarop richtte de brandweer zich op het behoud van een tweede aangrenzende stal. Dat is uiteindelijk gelukt. De brand brak in de middag uit aan de Broekhuizerdijk.

Stalbrand Deurne
Stalbrand ©Omroep Gelderland

Hoewel de oorzaak nog niet bekend is, gaat de veiligheidsregio ervan uit dat de brand is uitgebroken in de isolatie van het dak van de stal.

Begin april kwamen er bij twee stalbanden zeker tienduizend kippen om het leven en drieduizend varkens. En half februari vonden 800 varkens de dood toen de schuur waar ze in waren gehuisvest vlam vatte. De week ervoor kwamen 600 geiten om het leven door brand in hun stal.

Vorig jaar september werd bekend dat Minister van Wonen en Rijksdienst Stef Blok geen extra eisen wil stellen met betrekking tot de brandveiligheid in bestaande stallen. Dat zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer. De Partij voor de Dieren pleit al jaren voor extra veiligheidseisen, omdat het onaanvaardbaar is dat er in bestaande stallen niets aan de verbetering van brandveiligheid wordt gedaan. De minister wil geen extra maatregelen nemen vanwege rechtszekerheid en omdat regelgeving pas effect heeft als er draagvlak voor is.

De Partij voor de Dieren pleit ook voor een aparte opslag van mest in een brandwerend compartiment, maar ook hier ziet de minister de noodzaak niet van in.

Bron: Nu.nl ©PiepVandaag.nl