Waar moeten afgedankte dieren heen als de opvangcentra vol zitten? Als niemand ze meer wil omdat ze oud, geblesseerd of verwaarloosd zijn? Facebook staat vol met berichten van mensen die met name hun duurdere huisdieren niet meer kunnen betalen en ze noodgedwongen gratis aanbieden. Vooral paarden vormen een fikse kostenpost per maand: stalling, voer, hoefsmid, dierenarts, tandarts, je bent al gauw tussen de 300 à 400 euro kwijt per dier. Oude en zieke paarden doen daar nog schepje bovenop, doordat ze vaak speciaal voer en medicatie nodig hebben.

afgedankte paarden
Ilske, het eerste paard dat Stichting Paard in Nood opving

Stichting Paard in Nood zet zich inmiddels ruim 8 jaar in voor het opvangen van dit soort paarden, en ziet de nood met het jaar groter worden. Oprichtster Petra:

“Niet alleen komen er meer paarden beschikbaar omdat het inkomen van mensen terugloopt, de opvangplekken bij adoptanten worden ook steeds schaarser. Iemand die zich ontfermt over een paard en het een tweede kans biedt, moet dit ook maar kunnen en willen betalen. Op de meeste paarden kun je niet meer rijden, dus je moet het echt uit liefde voor het dier doen en niet eisen dat je er nog veel mee kunt.”

Niet alleen is het aanbod aan afgedankte paarden volgens Stichting Paard in Nood groter geworden, ook donaties lopen jaarlijks terug, omdat mensen zelf vaak maar net genoeg hebben om van rond te komen. Vaak wordt dan noodgedwongen op donaties bezuinigd. De crisis heeft invloed op iedereen, maar zeer zeker ook op mensen met duurdere huisdieren zoals paarden.

afgedankte paarden
Nacorde | Foto: Stichting Paard in Nood

Enkele maanden geleden werd de stichting gebeld door een dame wier buurman met de noorderzon vertrokken was en zonder enige mededeling twee paarden en twee honden aan hun lot had overgelaten. Paard in Nood ging ter plekke kijken en trok zich het lot van de dieren aan en probeerde opvangadressen te vinden. Dat lukte alleen voor een van de hondjes, een lief Maltezer leeuwtje. De rottweiler en twee onberijdbare paarden Bonanza en Nacorde bleven over. Petra:

“Wij zitten financieel aan onze maximale capaciteit en kunnen niet meer paarden opnemen op onze locaties, toch krijgen wij nu noodgedwongen de kosten van twee paarden erbij, simpelweg omdat er niemand anders is die deze kosten gaat betalen. We hebben weken gezocht naar adoptanten, maar vooralsnog niet gevonden. Je kunt niet van de buren verwachten dat ze voor de afgedankte dieren van hun buurman blijven betalen, dus die kosten zijn nu voor ons en die zijn in de winter niet mild.”

“De eigenaar is inmiddels opgespoord en heeft afstand gedaan van de dieren, hij wil er niets meer mee te maken hebben, we moesten ze maar weghalen daar. Bonanza en Nacorde verdienen net zo goed een tweede kans, we kunnen ze toch niet aan hun lot overlaten? Ze zijn hun hele leven de mens tot dienst geweest en worden nu als overbodige inboedel op straat gezet, dus wij zijn dringend op zoek naar mensen die een kleine financiële bijdrage kunnen leveren in de kosten die we moeten maken. Eén paard heeft een lekkende hartklep en de ander artrose. Ze kunnen nog jaren tevreden in de wei staan, maar het geld zal ergens vandaan moeten komen.”

afgedankte paarden
Bonanza | Foto: Stichting Paard in Nood

Het is mooi maar vooral broodnodig dat er stichtingen als Paard in Nood zijn en kunnen blijven bestaan zolang er dieren afgedankt worden. Van alleen een pluim kunnen ze hun werk echter niet voortzetten. Wie dit nobele initiatief van Stichting Paard in Nood wil ondersteunen kan een donatie doen op IBAN: NL65INGB0003859159 en BIC: INGBNL2A zodat de stichting paarden als Bonanza en Nacorde kan blijven onderhouden.

Bron: Stichting Paard in Nood ©PiepVandaag.nl