In het Friese Niawier zijn vanochtend 42.000 kippen omgekomen bij een grote uitslaande stalbrand. Twee van de drie stallen van een pluimveehouderij aan de Grytmanswei gingen in vlammen op. Een derde stal met kippen kon gered worden. Iedere stal bevatte 21.000 dieren.

Niawier
De smeulende resten van de stalbrand in Niawier | Foto: Rianne Kingma/Animals Today

De Leeuwarder Courant (LC) meldt dat het gaat om een pluimveebedrijf voor scharreleieren, maar zonder vrije uitloop, waardoor alle dieren binnen waren en geen kans hadden om te vluchten. Er zou net een nieuwe lichting jonge leghennen aangekomen zijn voor een ‘productieronde van veertien maanden’, aldus LC. De brand brak rond half 8 uit en werd ontdekt door de boer zelf, die meteen de hulpdiensten inschakelde.

preventief ruimen
Geen vrije uitloop | Foto: publiek domein

Derde stal gered

Omrop Fryslân meldt dat op het bedrijf drie stallen staan van 8 bij 20 meter en in iedere stal bevinden zich 21.000 legkippen. De brand zou ontstaan zijn in de middelste schuur. Vanwege de heftigheid en de grote aantallen dieren waren er vier brandweerkorpsen aanwezig met drie bluswagens en een hoogwerker. Toen duidelijk werd dat de dieren in de brandende stallen het niet zouden overleven zette de brandweer in op het redden van de derde stal. Dat is gelukt, al liep de stal wel schade op. Een vierde gebouw, gebruikt voor de opslag van eieren, bleef ook gespaard.

In de derde stal is volgens de woordvoerder van de brandweer een monteur aan het werk om te zorgen dat de stroomvoorziening blijft werken, zodat de luchtinstallatie in de stal niet uitvalt. De kippen zitten er nog in en maken het naar omstandigheden goed, maar gevreesd wordt dat de dieren het niet zullen overleven mocht de stroomvoorziening het onverhoopt toch nog begeven.

LC deelde onderstaande beelden van de stalbrand in Niawier:

Redacteur Rianne Kingma van Animals Today filmde vanochtend de rokende en smeulende resten van de schuren:De stallen in Niawier zijn recent nog gecontroleerd op gebreken en technische mankementen en waren in orde, zo wordt gemeld aan Animals Today.  De derde stal, waarbij de brandweer wist te voorkomen dat het vuur ernaar oversloeg, is nog maar enkele jaren oud. Bij de brand zijn geen menselijke slachtoffers gevallen en er is geen asbest vrijgekomen. Over de oorzaak van de zoveelste stalbrand dit jaar is nog niets bekend.

De stalbrand die op 7 juli woedde in het Groningse Kiel-Windeweer, waarbij 100.000 kippen omkwamen, blijkt inderdaad aangestoken, zoals vermoed werd. De politie heeft een verdachte opgepakt.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel/Rianne Kingma


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.