Twee dronken mannen die in het Duitse Zwarte Woud een auerhoen hebben gedood, zijn aangevallen door een woedende menigte. De dronkenlappen zijn daarbij stevig te grazen genomen, alvorens ze overhandigd werden aan de politie.

auerhoen
Auerhoen (Tetrao urogallus) | Foto: sighmanb/Wikimedia

In Titisee-Neustadt, in het zuiden van Duitsland, hebben twee mannen op zaterdag 10 augustus een auerhoen gedood, toen ze na een feestje wegliepen. Ze hebben het dier met een fles doodgeslagen. Tegen de politie beweerden ze dat ze zich bedreigd voelden door de vogel en zichzelf verdedigden. De mannen van 20 en 22 jaar waren onder invloed van alcohol.

Een groep mensen was getuige van het voorval en reageerde woest toen ze het dier gedood zagen worden. Daarop vielen de omstanders de twee mannen aan. Ze sloegen, trapten en wurgden ze en gooiden bier over ze heen. Daarna werden de mannen vastgehouden tot de politie arriveerde. Deze heeft een onderzoek ingesteld, ook naar de personen die de mannen geslagen hebben.

Auerhoen bedreigd

Het auerhoen komt in noordelijk Eurazië voor. In Duitsland wordt de vogelsoort bedreigd, ook in andere Europese landen neemt de populatie af. In het Zwarte Woud is een actieplan van kracht om de hoeveelheid auerhoenders te stabiliseren met de naam ‘Aktionsplan Auerhuhn‘.

Hoewel de hoeveelheid vogels daalt, is het mogelijk ze in heuvelachtig gebied tegen te komen. De parmantige mannetjes kunnen territoriaal gedrag vertonen, zoals onder meer te zien is in deze Britse video met Sir David Attenborough:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Angelique Lagarde