Zeven varkens zijn zondag ‘in een put gevallen’ op een beruchte boerderij in Heide bij Venray. De brandweer heeft de dieren levend uit, waarschijnlijk de gierkelder, gehaald. Waarom de varkens in de put vielen is niet bekend, maar wel dat dezelfde varkensboer al tweemaal in beeld was vanwege extreem smerige en brandgevaarlijke stallen.

smerige stal
Extreem smerige en brandgevaarlijke stallen (begin 2019) | Foto: Animal Rights

De varkenshouder aan de Droesenweg is geen onbekende, want in januari 2019 bracht Animal Rights beelden naar buiten uit deze verschrikkelijke smerige stallen. Door heel het stallencomplex hing spinrag bezet met stof, als dichte sluiers van het plafond, wanden en leidingen naar beneden. Het vuil was verstrengeld met elektrische installaties als de ventilatie en verlichting. Een vonk zou voldoende geweest zijn om een vreselijke stalbrand te veroorzaken.

Er werd een handhavingsverzoek ingediend en de NVWA rapporteerde dat tijdens inspectie ‘geen tekortkomingen’ werden geconstateerd en dus ook ‘geen overtreding’ was vastgesteld.

Onderstaande beelden waren aanleiding voor het handhavingsverzoek:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Wel tekortkomingen

Een jaar eerder ontving Varkens in Nood al schokkende beelden van een smerige verwaarloosde varkensstal. Ook zij deden onmiddellijk aangifte en publiceerde de beelden in februari 2018. De NVWA controleerde de stal en verklaarde toen wel dat er tekortkomingen waargenomen waren. ‘Hiervoor heeft de inspecteur een passende maatregel genomen’, aldus de NVWA.

Na onderling contact tussen Varkens in Nood en Animal Rights bleek het om hetzelfde bedrijf te gaan. En er was in een jaar tijd niets veranderd. De varkens stonden nog altijd in dezelfde smerige stallen, vol spinnenwebben en stof. Dode biggen en nageboortes lagen nog altijd in de gangpaden tussen de kraamkooien. De ‘passende maatregelen’ van de NVWA hadden zeker niet geholpen en het toezicht erop had gefaald.

smerige stal
Dode biggen en nageboortes lagen nog altijd in de gangpaden tussen de kraamkooien (2019) | Foto: Animal Rights

De varkens die zondag in de put vielen hebben het volgens Veiligheidsregio Limburg-Noord overleefd en zijn in een apart hok gezet. De woordvoerster kon niet vertellen of de varkens ook nu nog leven, omdat er geen verder contact was met de varkenshouder.

De brandweer zou verder geen onderzoek gedaan hebben waarom de dieren in de put vielen, zo meldt Animal Rights. De organisatie probeert bij lokale en landelijke overheden met WOB-verzoeken inzicht te krijgen in hoe vaak dieren door vloeren zakken, een regelmatig terugkerend probleem in de vee-industrie.

  • Lees ook:

Wanneer is een varkensstal smerig genoeg om in te grijpen? (video)


Bron:Word nu maandelijks donateur en ontvang de prachtige kalender van varken Sam in de bus

Word donateur