Diverse schapen zijn afgelopen dagen tijdens het islamitisch offerfeest gered van de illegale slacht. Voor het eerst mochten op voorhand alle in beslag genomen dieren naar de opvang, wat door Comité Dierennoodhulp werd bedongen en gecoördineerd.

illegale slacht
Dasja werd gered van de onverdoofde illegale slacht | Foto: Comité Dierennoodhulp

In Eindhoven nam de politie vier jonge schapen in beslag, na een melding van de NVWA. De rammen stonden in een schuurtje te wachten om illegaal en onverdoofd geslacht te worden. De schapen worden opgevangen bij Margarit Gerrits in de Nobele Hoeve, waar dieren een thuis krijgen die een moeilijk leven achter de rug hebben.

Hart van Nederland maakte onderstaande reportage over de ‘gelukkige vier’:


Bestelbus met schapen

Zaterdagochtend rond 4 uur kreeg de politie een melding binnen van een getuige, die in Edam had gezien hoe schapen in een bestelbus vervoerd werden. Ter plaatse trof de politie de bus met schapen niet meer aan, maar wel een schaap dat niet ver daar vandaan op straat rondliep. De politie kon de eigenaar niet achterhalen en nam het schaap mee naar het politiebureau. ​Dit dier zou voorheen om die reden naar het slachthuis gebracht zijn om gedood te worden, waarna het lichaam vernietigd werd. Nu is het schaap door Comité Dierennoodhulp opgehaald en naar de opvang gebracht, waar zij de naam Dasja (geschenk van God) kreeg. ​

Maandag herkende een schapenhouder uit Hoorn zijn gestolen schaap op de foto in een krantenartikel. Hij nam contact op met Comité Dierennoodhulp en in goed overleg heeft Comité Dierennoodhulp Dasja overgenomen, zodat ze voorgoed in de opvang mag blijven.

De schapenhouder vermoedt dat het schaap is gestolen, zo zei hij tegen het Noordhollands Dagblad:

“Ik weet het niet zeker, maar het zou een wonderschaap zijn als het zelf naar het centrum van Edam was gelopen over meerdere bruggen en door diverse straten.”

Gelukkig is Dasja gered van de illegale onverdoofde slacht. Morgen (donderdag) is het offerfeest weer voorbij.

Help de ‘offer’schapen

Vier van de geredde schapen zijn jonge rammen en zij moeten gecastreerd worden om bij elkaar in een groep te kunnen leven en om te verzekeren dat er geen nakomelingen komen. De kosten hiervan zijn ongeveer 450 euro. Comité Dierennoodhulp heeft dat geld niet in kas. Help jij Hubun, Amal, Haya en Shafiqa?

Je kunt helpen door online een donatie te doen of zelf een donatie over te maken op IBAN: NL40 TRIO 0254 7146 25 (BIC: TRIONL2U), ten name van Comité Dierennoodhulp.

illegale slacht
Gered offerschaap Hubun (liefde) | Foto: Comité Dierennoodhulp

Petitie Verbied het onverdoofd slachten!

Onverdoofde slacht leidt tot extreem dierenleed. Daarom heeft House of Animals de petitie Verbied het onverdoofd slachten! opgezet, om het nieuwe wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren te steunen waarin alle vormen van onverdoofd slachten verboden worden in Nederland. Maak duidelijk dat onverdoofde slacht niet meer kan en teken de petitie:

Petitie: Verbied onverdoofd slachten!

  • Lees ook:

#GNvdD: Van illegale slacht geredde offerdieren mogen naar opvang


Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel