Jagers kunnen in IJsland voor veel geld onder begeleiding honderden papegaaiduikers schieten. De zeevogels kampen al met een dalende populatie als gevolg van klimaatverandering, maar dat is voor het land nog niet voldoende om de jacht op de papegaaiduiker aan banden te leggen.

papegaaiduikers
Stop de georganiseerde jacht op papegaaiduikers in IJsland – teken de petitie | Foto: publiek domein

Papegaaiduikers staan bekend om hun aandoenlijke uiterlijk en heldere, prachtige kleuren. Niet voor niets hebben ze de bijnaam ‘clowns van de zee’. Voor veel toeristen is het zien van deze tot de verbeelding sprekende zeevogel in zijn eigen habitat een bijzondere ervaring. Liefhebbers kunnen in Noorwegen, de Faeröer eilanden, de VS en Canada met safaritochten mee om de papegaaiduikers te bewonderen en te fotograferen. Het jagen op de dieren is daar strikt verboden. Maar in IJsland worden ze met minder respect behandeld: voor een paar duizend euro kunnen jagers daar een paar honderd exemplaren schieten en ermee op de foto.

Trofeejagers

Een van die bedrijven die georganiseerde papegaaiduikerjacht aanbiedt is de Icelandic Hunting Club. Voor zo’n 3200 euro krijgen jagers de kans om tot 100 papegaaiduikers tegelijk te doden, tot grote verontwaardiging van dierenrechten- en natuurorganisaties. Op de website staan foto’s met daarop geweren zwaaiende jagers in camouflagekleding, die glimlachend bij tientallen bebloede papegaaiduikerkarkassen staan. De geschoten vogels worden voornamelijk aan restaurants verkocht, waar ze gegeten worden door nieuwsgierige toeristen.

papegaaiduikers
De geschoten vogels worden voornamelijk aan restaurants verkocht | Foto: publiek domein

Kwetsbaar

Papegaaiduikers worden sinds 2015 door de Internationale Unie voor Natuurbehoud (IUCN) als kwetsbaar aangemerkt. Dit betekent dat als hun populatie blijft dalen, ze met uitsterven worden bedreigd. Het afgelopen decennium is de populatie al met 1,5 miljoen afgenomen door klimaatverandering, overbevissing, vervuiling en jacht. Om de dieren uit de gevarenzone te houden, moet sowieso de jacht op hen stoppen.

Natuurbeschermers dringen er daarom op aan dat de papegaaiduiker door CITES (Convention on International Trade in Endangered Species) in de lijst van beschermde soorten wordt opgenomen, maar dit is helaas nog niet gebeurd. Eduardo Gonçalves van de Campaign to Ban Trophy Hunting zei tegen The Independent:

“De papegaaiduiker dreigt nu uit te sterven en ongecontroleerde jacht is geïdentificeerd als een belangrijke oorzaak. Het laatste wat deze vogels nodig hebben is dat ze worden achternagezeten door trofeejagers die ze massaal afknallen voor hun eigen plezier.”

papegaaiduikers
Papegaaiduikers dreigen uit te sterven op IJsland | Foto: publiek domein

Teken voor de IJslandse papegaaiduikers

Vind je ook dat IJsland de papegaaiduiker, een geliefd symbool van hun land, moet beschermen? Onderteken de petitie en laat Guðni Th. Jóhannesson, de president van IJsland, weten dat hij de jacht op de papegaaiduikers moet stoppen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Liesbeth Riekwel