Op het vliegveld van Kuala Lumpur in Maleisië zijn maandag 330 schildpadden gered uit de handen van smokkelaars. De meeste van de schildpadden waren stralenschildpadden, een bedreigde schildpaddensoort. De dieren zouden de smokkelaars tot wel 270.000 euro hebben opgebracht.

Maleisië
Stralenschildpad | Foto: AKA/Wikipedia

De vondst werd maandag gedaan op het vliegveld van Kuala Lumpur. De dieren werden meegesmokkeld op een vlucht van de vliegtuigmaatschappij Ethihad vanuit Madagaskar. Gelukkig leefden alle 330 schildpadden nog. Abdul Wahid Sulong, directeur douane, gaf aan dat de dieren in vijf verschillende kratten zijn aangekomen, die gelabeld waren als ‘stenen’. Sulong zegt over de inbeslagname:

“Het is een grote vangst. Het zou voor de lokale markt kunnen zijn of voor de export. We doen onderzoek.”

Bedreigd
De meeste van de schildpadden die werden gered waren stralenschildpadden. De stralenschildpad wordt beschouwd als een van de mooiste schildpassensoorten en is inheems aan Madagaskar. De diersoort wordt ernstig bedreigd door het stropen voor vlees en de illegale huisdierenhandel. De andere schildpaddensoort die werd ontdekt in de kratten is de Madagaskarschildpad. Ook dit dier is inheems aan Madagaskar en is de meest bedreigde schildpaddensoort geworden in de wereld door stroperij.

Belangrijke boodschap
Het invoeren van met uitsterven bedreigde diersoorten is verboden in Maleisië. Word je gepakt als smokkelaar, dan kun je een celstraf tot drie jaar krijgen en een dikke boete. Elizabeth John, senior communicatieadviseur bij TRAFFIC, een organisatie die de handel in wilde dieren monitort, geeft aan dat het de tweede grote inbeslagname is in korte periode. Eerder werden er dierlijke producten uit Afrika, zoals neushoornhoorn en schilden van de pangolin (schubdier), in Kuala Lumpur in beslag genomen. Dat de douane in Maleisië deze twee inbeslagnames heeft gedaan, is erg belangrijk volgens John:

“Met deze recente inbeslagnames van dieren en dierlijke producten uit Afrika en Madagaskar stuurt Maleisië een duidelijke waarschuwing aan smokkelaars dat ze deze zaken serieus nemen.”

Bronnen: World Animal News, Business Times ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen