Rechter Michael Cicconetti uit Painesville in Ohio (VS) geeft een bijzondere invulling aan het straffen van mensen die dieren mishandelen: ze krijgen een koekje van eigen deeg. De mishandelaars moeten zelf doormaken wat ze de dieren hebben aangedaan, overigens zonder dat daar geweld aan te pas komt.

rechter
‘Als je moet overgeven, dan geeft je maar over’| Foto: Pixabay

Het was teckelkruising Herman, de geliefde familiehond die van de toen nog jonge Cicconetti een dierenvriend maakte. Bij zijn werk als rechter komt deze liefde voor dieren boven zodra er iemand veroordeeld moet worden wegens het dumpen van een dier, of bij andere gevallen van dierenmishandeling.

Inzicht
Volgens rechter Cicconetti moeten zijn straffen het inzicht geven bij de daders wat de dieren doormaken wanneer ze eenzaam achtergelaten worden, of niet de verzorging krijgen die ze nodig hebben. Zo kreeg een vrouw, die haar hond ernstig verwaarloosde en temidden van vuil en afval liet leven, de straf dat ze 8 uur lang op de meest gore plek van een vuilnisbelt moest plaatsnemen. Cicconetti tijdens de uitspraak:

“Ik wil dat je naar de lokale vuilnisbelt gaat, en acht uur doorbrengt op de meest smerige, stinkende, walgelijke plek denkbaar, om na te denken over wat je je hond hebt aangedaan door hem midden in de rotzooi te laten leven. En als je moet overgeven, dan geef je maar over.”

Kittens gedumpt
In een andere zaak, waarbij iemand 35 kittens dumpte in een bos, liet hij de dader een nacht doorbrengen in de besneeuwde wildernis:

“Hoe zou jij het vinden als je ergens eenzaam in een park werd gedumpt, terwijl je in de kou de coyotes op afstand hoort huilen, met rondscharrelende wasberen in de buurt, en je geen idee hebt wanneer je weer te eten krijgt of dat iemand je ooit komt redden?”

Deze vrouw kreeg naast de bijzondere en (hopelijk) educatieve straf ook nog eens een boete, en ze mag na de eenzame nacht in de wildernis ook nog een tijdje doorbrengen in de gevangenis.

Bekijk hieronder een video waarin rechter Cicconetti een van zijn bijzondere uitspraken doet:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Goed idee?
Op deze manier geeft rechter Cicconetti de daders een koekje van eigen deeg, maar blijft hij toch binnen de kaders van de wet, waaraan hij zich als rechter natuurlijk niet kan en mag onttrekken. Het lijkt ons in ieder geval een prima aanpak om de daders van dierenmishandeling na te laten denken over het leed dat ze hun dieren berokkenden. Misschien een goed idee als alternatieve taakstraf?

Bron: Iheartdogs ©AnimalsToday.nl Bart van Riel