Naar aanleiding van de komende 6de editie van de wereldwijde Mars voor de Sluiting van Slachthuizen die in juni plaatsvindt, voert dierenrechtenorganisatie Bite Back deze zaterdag 20 mei een performance uit op de Dam in Amsterdam. Een zestigtal dierenactivisten – gehuld in rode kledij – zullen in een grote driehoeksformatie met pakkende actieborden de voorbijgangers en toeristen wijzen op de wreedheden die gepaard gaan met slachthuizen wereldwijd.

de Dam
Bite Back in formatie | Foto: ©James Knaap via Vegan Amsterdam

Vorig jaar demonstreerden duizenden mensen in Parijs, maar ook in Toulouse, Berlijn, Berne, Cassel, Londen, Los Angeles, Sydney, Lissabon, Tokyo, Istanbul, Toronto en Montreal werd er gedemonstreerd. In Brussel organiseert Bite Back de Mars dit jaar voor de derde keer op 11 juni.

Deze evenementen hebben als doel de wreedheden die de dieren dagelijks moeten ondergaan in kwekerijen, in slachthuizen en op vissersboten, aan de kaak te stellen. Ze symboliseren ook de hoop op een bewustwording die ons zal leiden naar een wereld waar de mensen de dieren niet meer uitbuiten, maar zien als gelijkwaardige bewoners van onze planeet.

In Amsterdam dus geen Mars, maar wel een happening met dezelfde bedoeling. De driehoeksformatie start om 14 uur en zal duren tot 15.30 uur.

Het leven van een varken
Aan onze infostand worden voorbijgangers uitgenodigd om een ingrijpende virtual reality ervaring aan te gaan waarbij ze middels 360° beelden ondergedompeld worden in het leven van een varken, van de eerste tot de laatste dag. Nooit konden mensen zo dichtbij een slachthuiservaring komen of in de huid kruipen van een dier dat geslacht wordt. Alex Romijn, woordvoerder van dierenrechtenorganisatie Bite Back:

“Wij eisen de afschaffing van de veehouderij, de visvangst en de slachthuizen omdat de productie van vlees impliceert dat de dieren die men eet gedood worden. Omdat de consumptie van dierlijke producten geen noodzaak is en omdat gevoelige dieren niet mishandeld mogen worden of onnodig gedood. Laten we samen evolueren naar het einde van de uitbuiting van de dieren en laten we een einde maken aan dit nodeloze geweld tegen levende wezens.”

Klik hier voor de officiële website van het wereldwijde evenement.

Persbericht Bite Back