Bij stichting Paard in Nood in Andalusië, Spanje, kwam begin september een spoedmelding binnen over twee paarden. De dieren waren broodmager, uitgeput, en zwaar verwaarloosd. Helaas is dit geen uitzonderlijk geval van dierenmishandeling bij paarden in Andalusië. Maar dankzij Laura van Paard in Nood kwamen beide paarden in het paradijs terecht. Redacteur Jessica Slotman nam contact op met Paard in Nood over het lot van deze twee prachtige paarden: Olaf en Elsa.

verwaarloosde paarden
Opvang voor ernstig verwaarloosde paarden in Andalusië | Foto (illustratief): Dawn Vogler/flickr

Gedumpt als oud vuil

Deze onbeschrijfelijke en schrijnende melding vond begin september plaats. Op meer dan vier uur rijden vanaf de thuisbasis in Almadén de la Plata in Andalusië, Spanje.  Een 24-jarige oude witte merrie voor stond een zwaarbeladen wagen. Het dier werkte zich kapot. Ze was broodmager, uitgeput en kon nauwelijks nog op haar benen staan. Naast haar lag een meer dood dan levende schimmelhengst, vastgebonden en gedumpt als oud vuil weg te rotten in vervuild stro. De maden aten hem letterlijk op. Vel over het been, zijn lichaam bezaaid met wonden en littekens door het trekken van een kar. De politie greep in en arresteerde de eigenaren. De plaatselijke dierenarts werd direct ingeschakeld om eerste hulp te bieden. Tot het reddingsteam van Paard in Nood Spanje arriveerde om deze twee slachtoffers mee te nemen uit een wereld van gruwelijk menselijk geweld. Laura:

“Ze zijn thuis, hun eerste bakje met voer, hooi en een dikke knuffel. Zo dankbaar dat ze nu weg zijn uit de helse hel.”

verwaarloosde paarden
Paard Olaf in verwaarloosde toestand | Bron: Facebook Los Caballos Luna Spanje

Thuis

“Olaf en Elsa zijn thuis”. Moe van de lange reis en verstijfd door de pijnlijke lijdensweg, wacht voor hen een warm bad van liefde en vers stro. Lichamelijk en geestelijk zijn ze helemaal op. Tot de ziel geknakt en het licht is uit de ogen verdwenen. “Uitgehongerd en toch durfde Olaf de hengst nauwelijks het bakje met voer aan te raken uit pure angst”, reageerde Laura aangeslagen. Zijn lichaam is bezaaid met gapende wonden, vol etter en ieder stap geeft helse pijnen. De hoefnagels zijn letterlijk tot bloedens toe door het vlees heen geslagen. De merrie Elsa is een verschrompelde oude dame die ondanks haar slechte conditie nog steeds keihard moest werken. Haar pezen waren sterk verzwakt en opgerekt. Haar benen versleten en de hoeven enorm lang waardoor de stand van haar benen is vergroeid. Ook Elsa is getekend door vieze wonden en nare littekens. Laura:

“Olaf heeft 50 procent kans om te overleven. Elke wond, elk traantje dat hij laat, doen wij mee. En Elsa? Elsa is helemaal thuis. Misschien heeft ze een half jaar te leven, misschien een jaar. In ieder geval heeft ze nu wel een pijnvrij leven.”

Behandelplan

Uitgebreid worden beide paarden door de deskundige dierenarts Jaime onderzocht en krijgt elk paard een eigen specifiek behandelplan met een op maat gemaakt voerschema. Perfect afgestemd op de behoeften van de paarden. De hoeven worden stapje voor stapje orthopedisch bekapt door de hoefsmid. Dag en nacht staat het geweldige team van vrijwilligers paraat om Olaf te helpen tillen om in de benen te komen. Hij is nog te zwak om dit zelfstandig te kunnen doen. Vierentwintig uur per dag wordt over Olaf en Elsa gewaakt. Ieder half uur vindt er een monitor plaats om elk klein verschil direct te kunnen opmerken dat van levensbelang kan zijn voor deze twee bijzondere strijdlustige doorzetters.

“Twee nieuwe levens waar we voor blijven vechten en wij geloven in deze kanjers. Samen met ons hele team. Want ook Olaf en Elsa mogen proeven van het pure paardenleven waarvoor ze zijn geschapen.”

Na een paar dagen knappen beide paarden zichtbaar op door alle goede zorgen en pakken ze het leven gretig beet. Elsa knapt vooral geestelijk gigantisch op, is nieuwsgierig, enorm levenslustig en heeft haar beste vriendin in paard Aurora gevonden. “Aurora is een tot het bot getraumatiseerd paardje, in elkaar geslagen met honkbalknuppels, en ontfermde zich al heel snel over Elsa. Dan te bedenken dat Elsa amper vier dagen daarvoor nog geknakt voor de toeristenkoets stond. Dan smelt je hart toch?”, aldus Laura.

“Olaf had nog een paar hobbels te gaan en hij blijft nog wel even in de gevarenzone de komende periode. Iedere dag een stapje dichterbij. Zeer emotioneel was het moment dat Olaf zelf op eigen kracht in de benen kon komen. Zulke momenten geeft mij nog steeds kippenvel en de tranen biggelen dan over mijn wangen van geluk. Voor prins Olaf en prinses Elsa is iedere dag een dag dichterbij het leven zoals een paardenleven behoort te zijn.”

Het paradijs

Paard in Nood Spanje is een stichting die zich met ziel en zaligheid inzet voor paarden die worden afgedankt als oud vuil of onder dier-onterende omstandigheden worden gehouden. Vele paarden zijn al gered. Een stichting die volledig draait op giften, donaties, stagiaires en vrijwilligers. Het onderhouden van al deze paarden kost geld. Heel veel geld. De stichting is hard nodig voor alle hulpbehoevende dieren in Spanje. Ook andere dieren zoals katten, honden en ezels worden liefdevol opgevangen. Helaas zijn de spoedmeldingen steeds meer schering en inslag dan incidenteel. Dit is erg zwaar. Met regelmaat huilt het hart van Laura en het team als er weer een melding binnenkomt. Nu nog meer dan ooit zijn financiële steun en helpende handen meer dan welkom. Een vakantie boeken bij Paard in Nood Spanje is ook mogelijk om dit waardevolle doch broodnodige werk te ondersteunen. Om te kunnen doen waar Paard in Nood Spanje voor staat en wat beloofd wordt aan ieder gered paard:

“Nooit meer honger en vierentwintig uur per dag eten en drinken. Liefdevol opgenomen worden in een kudde en nooit meer alleen zijn. Het paradijs waar paarden echt paard mogen zijn.”

Gelukkig voor Olaf en Elsa zijn ze vanuit de hel in het paradijs terechtgekomen. Het is ze gegund om nog heel lang te kunnen genieten van een prachtig paardenleven op de mooie finca Los Caballos Luna España.

Stichting Paard in Nood Spanje is op zoek naar donateurs om haar belangrijke werk voort te kunnen zetten.

Bronnen:

© AnimalsToday.nl Jessica Slotman