Weg met die notitieblokken en pennen. Vanaf nu kun je dieren observeren met een speciale Ipad app: Animal Observer. Hartstikke handig voor wetenschappers maar ook erg leuk voor ons dierenliefhebbers!

dieren observeren
Gerenommeerd professor Whiskers toont trots haar onderzoeksresultaten | Foto: ©spcLA

De laatste jaren zijn er ontzettend veel technologische innovaties geweest die bijdragen aan het doen van onderzoek naar wilde dieren, zoals cameravallen en GPS-halsbanden. Maar voor het doen van observaties in het veld werd veelal nog gebruik gemaakt van notitieboekjes en pennen. Door de introductie van Animal Observer is dit niet meer nodig! De app, ontwikkeld door de Dian Fossey Gorilla Fund, helpt onderzoekers met het verzamelen van gegevens over het gedrag van dieren. Hierbij kun je denken aan sociale interacties, wat ze precies eten en hoe ze zich gedragen. Animal Observer was in eerste instantie bedoeld voor het observeren van gorilla’s. Maar door het toevoegen van nieuwe functies is de app nu in te zetten voor veel meer diersoorten. Damien Caillaud begon drie jaar geleden met het ontwikkelen van Animal Observer. Zelf zegt hij over de gratis app:

“De eerste versie was gericht op het observeren van gorilla’s. Sindsdien bleven we functies toevoegen, kregen we feedback van wetenschappers die onderzoek doen naar andere diersoorten en uiteindelijk brachten we de vernieuwde versie uit. Deze app stelt je in staat om te documenteren wie het goed kan vinden met wie, wie niet omgaat met wie en hoe het algemene sociale netwerk van de groep eruit ziet.”

GPS locatie
Een groot voordeel van de app is dat de GPS-coördinaten worden vastgelegd van alle verzamelde data. Zo kan gedrag worden gekoppeld aan de locatie van het dier. Op deze manier kunnen eenvoudig analyses worden gedaan die te maken hebben met locatie van de dieren. Een voorbeeld hiervan is: ‘hangt het dieet van de dieren af van hun geografische locatie?’

Andere voordelen
Het digitaliseren van data collectie helpt ook met het omzeilen van typische uitdagingen die te maken hebben met ouderwetse observatiemiddelen, zoals typefouten, transcriptiefouten en onjuiste data en tijden. Bovendien wordt er veel tijd bespaard door het gebruik van Animal Observer, doordat data makkelijk en snel kan worden geëxporteerd naar een grote database. Iets wat eerst handmatig moest worden gedaan.

Groepsdieren
Animal Observer is het meest geschikt voor het doen van onderzoek naar diersoorten met een sterke groepsdynamiek, zoals bijvoorbeeld primaten, olifanten of leeuwen. Maar de app kan ook worden ingezet voor het observeren van solitaire dieren. Hoewel Animal Observer in eerste instantie werd ontwikkeld voor wetenschappers, kan de app ook worden gebruikt door studenten, docenten en natuurlijk dierenliefhebbers! Heb jij altijd al willen weten hoe het is om bioloog te zijn en dieren te observeren? Dit is je kans! Animal Observer is gratis te downloaden in de iTunes Store.

Bron ©PiepVandaag.nl Nadine van Wissen