Historische vooruitgang voor de honden en katten in Mongolië. In dit land is recent voor het eerst een dierenwet – de zogeheten Pet Law – aangenomen. Deze diervriendelijke wet moet een einde maken aan de vele wreedheden die de dieren in Mongolië decennialang hebben doorstaan.

Mongolië
Mongolië verbiedt vergiftigen van honden en katten | Foto: publiek domein

In Mongolië leven veel zwerfhonden en -katten. Om het aantal terug te dringen maakte de overheid tot nu toe gebruik van allerlei wrede praktijken; zo zouden de dieren vergiftigd en afgeschoten worden. In Ulaanbaatar, de hoofdstad van Mongolië, werden maar liefst negentig- tot honderdduizend straathonden jaarlijks slachtoffer van deze acties. Er zijn verder geen cijfers bekend over het aantal katten. Deze praktijken werden bovendien gefinancierd door het belastinggeld dat de burgers moesten afdragen. De nieuwe wet verbiedt alle overheidsinstanties om nog langer van deze praktijken gebruik te maken. In plaats daarvan moeten overheidsinstanties het steriliseren van de dieren een prioriteit maken.

Dierenwet Mongolië

Het steriliseren van de dieren zal een hogere kostenpost worden, maar als Mongolië de Pet Law strikt handhaaft, zou het land in de voetsporen van Bhutan kunnen treden. Recent heeft Bhutan namelijk aangegeven dat het land erin is geslaagd om alle straathonden en katten te steriliseren.

#GNvdD: Bhutan eerste land met 100% sterilisatie en vaccinatie van honden

De Pet Law brengt daarnaast nog veel meer vooruitgang voor dieren in Mongolië:

  • Het verbiedt de verkoop van honden en katten in dierenwinkels of op zwarte markten.
  • Dierenmishandeling wordt strafbaar gesteld.
  • Fokkers van honden of katten moeten een vergunning aanvragen en alle dieren voorzien van een microchip.
  • Wie een hond of kat adopteert, moet het dier laten registreren in een nationaal registratiesysteem.
  • Er worden voorwaarden gesteld aan personen die een hond of kat willen; de persoon moet minstens 18 jaar zijn, een vast inkomen hebben om het dier te kunnen verzorgen en een honden- of kattentraining hebben afgerond.
  • Wanneer het huisdier een nestje krijgt, dan is de voogd van het dier verantwoordelijk om voor de jonge dieren te zorgen.

Waardevolle impact

De wet wordt door velen terecht als een historische mijlpaal voor de dierenrechtenbeweging gezien. Steeds meer landen lijken in te zien dat dieren een zekere rechtsbescherming verdienen. De nieuwe wet van Mongolië kan dan ook een inspiratiebron zijn voor andere landen die eveneens zien dat dieren betere bescherming verdienen.

Mongolië
Kittens die op de zwarte markt in Mongolië gekocht kunnen worden | Foto: In Defense of Animals

Bovendien weerspiegelt de Pet Law een maatschappelijke verschuiving naar meer empathie en verantwoordelijkheid voor dieren in Mongolië. Het geeft de verschuiving weer van het beschouwen van dieren als louter middelen naar het erkennen van dieren als wezens met gevoelens die respect en zorg verdienen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Femke Oosterbaan Martinius