De rechtbank in Mombasa (Kenia) heeft ivoorhandelaar Feisal Mohammed tot 20 jaar celstraf veroordeeld. De man werd schuldig bevonden aan het in het bezit hebben van 2,152 kilo ivoor, ter waarde van 44 miljoen Keniaanse Shilling (388.597 euro).

ivoorhandelaar
Foto: Pixabay

De ivoorhandelaar moet tevens een boete van 20 miljoen Keniaanse Shilling (176.640 euro) betalen. De rechtbank laat weten met de straf Mohammed als voorbeeld te stellen voor stropers en andere illegale ivoorhandelaren.

Pakhuis
Mohammed werd in december 2014 door agenten van Interpol opgepakt in Dar es Salaam (Tanzania). Het ivoor werd aangetroffen in zijn pakhuis. De rechter sprak vier andere gedachten vrij, omdat het volgens haar duidelijk was dat zij bij Mohammed’s praktijken betrokken werden, zonder dat ze daar weet van hadden. Er was tevens geen bewijs dat deze personen ivoor in hun bezit hadden.

Vlucht
Volgens de rechtbank is het zonder enige twijfel bewezen dat Mohamed schuldig was. Het feit dat hij zes maanden lang in Dar es Salaam is ondergedoken bewijst dat hij op de vlucht was voor justitie. De uitspraak wordt historisch genoemd voor Kenia, dat steeds harder optreedt in het gevecht tegen stroperij.

Het opleggen van forse straffen voor wildlife crime komt steeds vaker voor. Eind juni werd in Nepal de neushoornstroper Rajkumar Chepang veroordeeld tot 15 jaar cel, wat daar de maximale straf is.

Bron ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor