Sinds twee jaar leeft de Albanese beer Tomi in een ellendige kooi naast een restaurant en krijgt het dier restjes van bezoekers te eten. Om mensen naar zijn restaurant te trekken, besloot de eigenaar de wilde beer uit het bos te roven. Binnenkort komt er gelukkig een einde aan het lijden van Tomi; in oktober wordt hij naar het berenwoud Prishtina in Kosovo overgeplaatst.

berenwoud Prishtina
Beer Tomi wordt nog in een vreselijke kooi gevangen gehouden, maar vertrekt binnenkort gelukkig naar het berenwoud | Foto: screenshot video

Publiekstrekker
Zo’n 40 kilometer buiten de hoofdstad van Albanië zit een restauranteigenaar met de handen in zijn haar. Zijn restaurant loopt niet naar wens en dat is nog zacht uitgedrukt; zijn klanten zijn op één hand te tellen. Opeens krijgt de man een misselijkmakend idee: hij wil mensen naar zijn restaurant trekken en die zien te vermaken. Hoe kan hij dat nou beter doen dan een wilde beer aan zijn onderneming toe te voegen? En zo dient beer Tomi, die twee jaar geleden nog door de bergen en bossen zwierf, nu als toeristische attractie in een kooi van 6 bij 3 meter.

De man regelde een dierenarts die tegen betaling beer Tomi, die op dat moment nog in vrijheid leefde, neer te schieten met een kalmeringsmiddel. Zijn ‘eigenaar’ nam hem mee en sindsdien zit Tomi opgesloten in een kleine kooi vlak naast het armoedige restaurant van de man in de bergen van Albanië.

Petitie om Tomi te bevrijden
Schrijnende videobeelden van de beer die zichzelf bijt tijdens een zenuwaanval, hebben verontwaardiging veroorzaakt bij dierenliefhebbers. Die zijn een internetpetitie gestart voor Tomi, om hem te redden uit zijn hel. Een woordvoerder van het ministerie van Milieu heeft gezegd dat Tomi één van de vijf beren is die in oktober dit jaar worden ondergebracht in ‘Bear Sanctuary Prishtina’ in Kosovo. Dat reservaat is gespecialiseerd in de verzorging van bruine beren die te maken hebben gehad met vreselijke leefomstandigheden. De restauranteigenaar schuift het destructieve gedrag af op verveling en ziet verder niet in wat er mis is met 24 uur per dag opgesloten zitten. Hij voert de beer niet, dus het dier moet het doen met restjes die restaurantgasten hem geven. Tomi is één van de 80 opgesloten beren in Albanië, terwijl het voorbestaan van de Albanese wilde beer wordt bedreigd: er leven nog slechts 250 bruine beren in het wild.

Beren redden
Zoöloog Thomas Pietsch van dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS, is gelukkig met de verhuizing van Tomi naar berenwoud Prishtina.

“Als onderdeel van de VIER VOETERS-overeenkomst met het Albanese minister van Milieu, is het ons doel om beren te redden die het meest te lijden hebben onder de ontplooiing van de toeristische attracties in Albanië, zoals nu dus Tomi. Om ervoor te zorgen dat de redding een blijvend positief effect op de beren blijft houden, is het belangrijk dat de bestaande wetten beter gehandhaafd worden en dat er een nieuwe wet komt die een einde maakt aan het houden van wilde beren in Albanië, voor eens en voor altijd.”

Bronnen: Daily Mail, VIER VOETERS ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen