Het neerschieten van varkens, opblazen van konijnen, giftig zenuwgas aan cavia’s toedienen en apen infecteren met het pokkenvirus. Experimenten die op grote schaal plaatsvinden in het Porton Down Laboratorium in het Britse Wiltshire. Activisten dringen erop aan dat deze gruwelijkheden direct gestopt worden, maar ambtenaren beweren dat er geen alternatieve testen zijn en dat dit nodig is om de burgers en militaire troepen van het Verenigd Koninkrijk te beschermen tegen terroristen.

Porton Down
In het Britse Porton Down lab zijn jaarlijks duizenden dieren het slachtoffer van gruwelijke testen |photo credit: Hello world via photopin (license)

Duizenden helse experimenten
Uit cijfers blijkt dat sinds 2014 7.373 experimenten zijn uitgevoerd waarvan 124 op primaten, 158 op varkens en 439 op cavia’s. In één van de experimenten werden 21 makaken gedwongen om een versie van het pokkenvirus te inhaleren. Die dieren werden 12 dagen geobserveerd en daarna gedood en ontleed. In een ander experiment werden 4 resusapen besmet met tbc en twee weken geobserveerd. Twee dieren werden zo ziek dat ze na één week al werden gedood.

Dodelijk zenuwgas
In een ander onderzoek werd bij 24 varkens de milt verwijderd en werden de dieren beschoten. 38 konijnen werden beschoten met perslucht om zo heftige wonden als gevolg van explosies te simuleren. Ook werden er 10 wonden tussen de knie en de enkel toegebracht en werden de dieren nog 12 uur in leven gehouden. Zowel de varkens als de konijnen werden ’terminaal verdoofd’ in deze tests. In een ander onderzoek werden cavia’s blootgesteld aan het zenuwgas Soman. Soman werd door de nazi’s ontwikkeld en is nog dodelijker dan het zenuwgas Sarin. Tweederde van de dieren stierf binnen 24 uur. Van de rest werd de nek gebroken.

Porton Down heeft een bewogen geschiedenis. Tussen 1939 en 1989 werden er testen met zenuwgas op mensen uitgevoerd. Sommige vrijwilligers waren ex-militairen die beweren misleid te zijn om deel te nemen aan deze proeven die hun gezondheid hebben geruïneerd.

Onacceptabel lijden
Dr. Katy Taylor van Cruelty Free International:

“We willen allemaal de veiligheid van militairen en burgers waarborgen. Maar we geloven niet dat het noodzakelijk is om dieren af te slachten, te vergiftigen of te onderwerpen aan dergelijk wrede en verontrustende experimenten om dit te bereiken. Het niveau van het lijden dat deze dieren moeten doorstaan in militaire experimenten is volstrekt onaanvaardbaar. Voorheen was er extra parlementaire controle van de experimenten die uitgevoerd werden, maar dit is ontbonden. Sommige controversiële experimenten worden alleen maar gebruikt om het nut van technieken, die al gebruikt worden, te demonstreren.”

Noodzakelijk kwaad
Maar Hamisch de Bretton Gordon, voormalig hoofd van het Britse leger en de NAVO Unit Chemische Wapens ziet dit anders:

“Het is een noodzakelijk kwaad. Terroristen gebruiken steeds meer gruwelijke methoden om degenen die tegen hen zijn te doden. Duizenden levens van Britse soldaten en burgers zijn door deze tests gered. Soms betekent dit dat er testen op dieren nodig zijn of nodig zijn geweest, indien er geen andere levensreddende test beschikbaar is.”

Volgens de Britse Wet is het verboden om dieren te gebruiken in testen als er een alternatieve manier is om tot resultaten te komen. Onderzoeken die wel op dieren worden uitgevoerd worden onder strenge richtlijnen uitgevoerd.

Oorlogswonden nabootsen
Al eerder kwam het Britse leger in opspraak vanwege wrede experimenten: om oorlogswonden na te bootsen worden op oefening in Denemarken levende varkens beschoten, waarna de chirurgen de wonden behandelen.Volgens het Britse Ministerie van Defensie doen de chirurgen hiermee ervaring op die van onschatbare waarde is en helpen deze oefeningen levens te redden in oorlogssituaties.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen