Nu de zon weer volop schijnt smeren we heel wat af met zonnebrandcrèmes. Ook op zonnige vakantiebestemmingen is bescherming tegen de schadelijke invloeden van UV-A en UV-B-stralen belangrijk. Al deze crèmes en lotions komen echter ook in het zeewater terecht, met ernstige gevolgen voor koraal en zeeleven. 

zonnebrandcrème
Zonnig strand | Foto Angelique Lagarde

Onbedoelde effecten
Milieudeskundige Jean-Michel Cousteau schreef in Diver Magazine over de onbedoelde negatieve effecten van zonnebrandcrème en raadt sterk aan de ingrediënten van de crème die je wilt gebruiken goed na te kijken. Veelgebruikte ingrediënten als zinkoxide en titaniumdioxide zijn niet afbreekbaar en zeer waarschijnlijk schadelijk voor zeeleven en koraal. Ook van minerale oliën zoals petroleumolie is bekend dat de invloed op zeeleven en vogels negatief is.

Invloed op ecosysteem
Ook al smeren zonaanbidders, vissers en duikers steeds maar een dun laagje zonnebrandcrème op hun lijf, zo’n 4.000 tot 6.000 ton crème spoelt hiermee jaarlijks in zee en beïnvloedt hierdoor het fragiele ecosysteem. Volgens Cousteau is het verstandig bij een bewuste keuze voor een zonnebrandcrème niet alleen te letten op termen als ‘biologisch afbreekbaar’, ‘natuurlijk’ en ‘milieuvriendelijk’, maar ook te letten op de ingrediënten.

Schadelijke ingrediënten 
Veel consumenten kiezen voor natuurlijke zonnebrandcrèmes, omdat ingrediënten van synthetische (reguliere/chemische) zonnebrandcrèmes – zoals oxybenzone, parfum, paraffine en parabenen – onder meer huidirritaties kunnen veroorzaken. Ook is bewezen dat oxybenzone, butylparaben, oxtinoxate en 4-methylbenzylidine camphor koraalbleking veroorzaken. Stel je belang in een gezonde zee, dan is het volgens Cousteau daarnaast aan te raden crèmes met zinkoxide, titaniumdioxide en petroleumolie te vermijden. Ironisch genoeg bevatten juist veel natuurlijke crèmes zinkoxide en/of titaniumdioxide. Zinkoxide nanodeeltjes zouden plankton vernietigen en evenals titaniumdioxide giftig zijn voor vissen. De nanodeeltjes bleken ook het koraal. Met name titaniumdioxide wordt daarnaast in veel meer cosmetische producten gebruikt. Dat een merk ‘natuurlijk’ is, wil dus niet zeggen dat het per definitie volledig veilig voor het milieu en biologisch afbreekbaar is, hoewel men dit wellicht wel zou verwachten. Wil je een product aanschaffen dat niet of minder schadelijk is voor het zeeleven, neem dan de ingrediëntenlijst eens door. Op sommige zonnebrandcrèmes staat daarnaast vermeld dat ze ‘coral reef safe’ zijn en/of dat er geen nanodeeltjes in zitten.

Jean-Michel Cousteau:

 “Bescherm jezelf en de oceaan.”

Bron ©PiepVandaag Angelique Lagarde