Een tiener in de Amerikaanse staat Louisiana heeft het hoofd van een 200 jaar oude schildpad afgezaagd met een elektrische zaag. Afgelopen weekend deed een foto de ronde op Facebook, waarop de tiener trots poseert met de onthoofde schildpad. Het zou gaan om Mason Wixon uit Cottonwood, Louisiana.

onthoofdt
Alligator snapping turtle |© Gary M. Stolz/U.S. Fish and Wildlife Service – via Wikimedia Commons

Het gaat om een alligatorschildpad (alligator snapping turtle), een bedreigde diersoort. De Facebookpagina Reptile Hunter deelde de foto van de trots poserende jongeman naast de onthoofde bijtende schildpad, met de tekst:

“Deze jongen heeft een zaag gebruikt om het hoofd van dit 200 jaar oude federaal beschermde dier af te zagen. Zijn naam is Mason Wixon en hij komt uit Cottonwood Louisiana. Laten we hem beroemd maken”.

De beheerder van de pagina, die overigens niet tegen het jagen op dieren is, sprak daarmee duidelijk zijn afkeur uit voor de actie.

Vlak nadat de foto werd gepubliceerd, reageerde een Facebookgebruiker met de naam Samuel Rachal dat híj verantwoordelijk is voor het doden van de schildpad, en dus niet Mason Wixon:

“Laat me dit rechtzetten voor jullie allemaal. Bedankt allemaal voor wie het voor ons opneemt. Ik heb de schildpad niet met de elektrische zaag gedood. Hij is tussen zijn ogen geschoten met een .22 mm. Het vlees is ingevroren. We koken een deel vanavond. Het schild wordt samen met zijn schedel aan een boomstam in de keuken gehangen. Ja het is een beschermde diersoort. Maar hier is er een limiet van een per dag per boot. Wij zijn altijd in de bossen of op het water. Je ziet ons niet op de Amerikaanse vlag dansen, of wel? Doe niet zo moeilijk.”

Bijtende schildpadden worden als bedreigde diersoort beschouwd in een aantal Amerikaanse staten, maar de International Union for Conservation of Nature (IUCN) beschouwt de diersoort ‘slechts’ als kwetsbaar. Ondanks de kwetsbare status van deze diersoort is het dus toegestaan om de bijtende schildpad te vangen en te doden, mits er wordt voldaan aan de strenge regels, waarin vaststaat dat er niet meer dan één schildpad per boot per dag wordt gedood.

Hoewel het dus niet tegen de wet is om een bijtende schildpad te doden, vindt de beheerder van de Facebookpagina Reptile Hunters dat er ook nog zoiets is als een morele wet en hij vindt dat schildpadden die zo groot en zo oud zijn gerespecteerd moeten worden, omdat ze anders straks allemaal verdwenen zullen zijn. PiepVandaag vindt dat geen enkele schildpad bejaagd zou moeten worden.

Samuel Rachal is overigens niet de enige tiener die controverse veroorzaakt door het doden van een schildpad. In augustus 2014 mishandelden en doodden twee tienermeisjes in de Amerikaanse staat Florida een Gopherschildpad, wat ze op video vastlegden. Op de video is te zien hoe de meisjes een brandbare vloeistof over het dier heen gieten en hem in de brand steken. Ze lachen terwijl de schildpad probeert weg te komen:

“Brand baby, brand baby. Nu ben je bang voor ons, hè?”

Op een tweede video is te zien hoe een van de twee meisjes op het schild van het dier slaat, tot deze breekt en de schildpad dood gaat.

Bronnen: Snopes, Daily Haze, NY Daily News ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor