De Amazonelamantijn, een zeekoe in het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied, wordt met uitsterven bedreigd. Dit prachtige, intelligente en tamme waterzoogdier is strikt vegetariër en vult zijn dagen met zoeken naar voedsel in de ondiepe, troebele wateren van de Amazonerivier. Het donkere water beschermt de gevoelige ogen van de Amazonezeekoe tegen het scherpe zonlicht, maar maakt het voor wetenschappers ook moeilijk om een exacte populatiegrootte vast te stellen.

Amazonezeekoe met uitsterven bedreigd
Grazende zeekoe | Foto: Rudgr.com/flickr

Wel kunnen ze concluderen dat de populatie wordt bedreigd door illegale jacht en aantasting van het territorium. Ondanks dat de zeekoe al meer dan 30 jaar staat genoteerd op de lijst voor kwetsbare diersoorten, slaagt de Zuid-Amerikaanse staat er niet in de illegale en lucratieve handel in zeekoevlees te voorkomen. Ook visnetten vormen voor het dier een groot gevaar. Daarnaast worden de dieren door bosbranden, als gevolg van grote droogte, in het Amazonegebied gedwongen te verkassen naar dieper gelegen wateren. Dit maakt hen echter nog kwetsbaarder voor jagers die hierdoor precies weten waar de zoogdieren te vinden zijn.

Gelukkig zijn er ook mensen die in actie komen om dit mooie fragiele zoogdier te beschermen. Hieronder prachtige beelden van een kleine zeekoe die door rangers van stropers werd gered:
.

.
Bron:

©AnimalsToday.nl Kee Huidekoper