De ‘manatee’, oftewel zeekoe, uit het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied wordt met uitsterven bedreigd. Dit, op zijn eigen manier, prachtige, intelligente en tamme waterzoogdier is strikt vegetariër en vult zijn dagen met zoeken naar voedsel in de ondiepe, troebele wateren van de Amazonerivier. Het donkere water beschermt de gevoelige ogen van de zeekoe tegen het scherpe zonlicht, maar maakt het voor wetenschappers ook moeilijk om een exacte populatiegrootte vast te stellen.

zeekoe
Grazende zeekoe | Foto: Rudgr.com via Compfight cc

Wel kunnen ze concluderen dat de populatie wordt bedreigd door illegale jacht en aantasting van het territorium. Ondanks dat de zeekoe al meer dan 30 jaar staat genoteerd op de lijst voor kwetsbare diersoorten, slaagt de Zuid-Amerikaanse staat er niet in de illegale en lucratieve handel in zeekoevlees te voorkomen. Ook visnetten vormen voor het dier een groot gevaar. Daarnaast worden de dieren door bosbranden, als gevolg van grote droogte, in het Amazonegebied gedwongen te verkassen naar dieper gelegen wateren. Dit maakt hen echter nog kwetsbaarder voor jagers die hierdoor precies weten waar de zoogdieren te vinden zijn.

Gelukkig zijn er ook mensen die in actie komen om dit mooie fragiele zoogdier te beschermen.

Hieronder prachtige beelden van een kleine zeekoe die door rangers van stropers werd gered

Bron ©PiepVandaag.nl Kee Huidekoper


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.