In maart kwam een noodkreet uit Aveiro, Portugal, via Stichting Dierenhulp zonder Grenzen (DZG). In het krakkemikkige asiel verblijven vele dieren en er was door geldgebrek niet voldoende eten. De stichting vertelt hoe de situatie er nu voor staat. Zo zorgt DZG binnenkort weer voor een lading voedsel, heeft een plaatselijke supermarkt eten gedoneerd en zamelen de vrijwilligers op diverse manieren geld in. Ook kunnen binnenkort dieren (0p afstand) geadopteerd worden via DZG.

Aveiro
De huidige ruimte is tijdelijk en voldoet niet aan de minimale voorwaarden voor de huisvesting van de dieren. | Foto via St. Dierenhulp zonder Grenzen

Pravi is een non-profit organisatie in Portugal, die dankzij de steun van een aantal bedrijven, particulieren en vrijwilligers met moeite weet te overleven. De steun wordt helaas steeds minder. Zij ontvangen geen enkele subsidie of andere hulp van de autoriteiten. Het asiel in Aveiro bestaat sinds 2008 en momenteel hebben ze meer dan 300 dieren te verzorgen.

Zij hebben zich ten doel gesteld dieren te redden die in gevaar of achtergelaten zijn en deze te beschermen. De dieren krijgen eten, drinken, veterinaire zorg en een veilige plek. Ook is het onderwijzen van de bevolking en op scholen een doel, evenals sterilisatie c.q. castratie van honden en katten.

De eerste steen voor het nieuwe project werd geplaatst in maart 2012. Helaas moesten ze door gebrek aan geld stoppen met de bouw, maar ook omdat ze het slachtoffer van vandalisme zijn geworden. Het materiaal werd gestolen en meerdere malen werd wat was opgebouwd vernield. Op dit moment wachten ze op een afspraak met de gemeente, zodat de organisatie hopelijk opnieuw kan beginnen met de bouw. De nieuwe burgemeester schijnt het nog steeds te druk te hebben om hen te ontvangen. Maar ze geven niet op!

aveiro
Hier komt het nieuwe asiel | Foto via St. Dierenhulp zonder Grenzen

Het doel van het nieuwe asiel is ook om meer te kunnen doen om het groeiende aantal gedumpte dieren te helpen, maar ook om dit voortijdig tegen te kunnen gaan. De omstandigheden voor de dieren zal zoveel malen beter zijn, ook qua gezondheids- en basisvoorwaarden.

Het nieuwe onderkomen zal helpen bij:

  • Meer hygiëne en veiligheid voor de dieren en de vrijwilligers;
  • Het voorkomen van ziekten, ook door oprichting van een kliniek;
  • Quarantaine om verspreiding van eventuele ziektes of infecties te voorkomen.

Sociale activiteiten

Met een schone omgeving is interactie mogelijk tussen dieren en bevolking in het algemeen. Voor kinderen bijvoorbeeld als therapie voor concentratie, zelfvertrouwen en om te leren sociale relaties te ontwikkelen. Maar ook voor ouderen om eenzaamheid tegen te gaan en het proberen te stimuleren van reacties die goed zijn voor de gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Waarom hulp nodig?

Wij denken dat het relevant is voor zowel het welzijn van zwerfdieren die opgevangen kunnen worden en voor de volksgezondheid. Ieder dier krijgt de minimale zorg die hij/zij nodig heeft

De dieren die worden gedumpt, of bij het asiel of op straat, geven zij hulp. Dit is ook t.b.v. van de burgers uit de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de ongelukken die kunnen gebeuren, mensen hoeven hun honden en katten niet meer op straat te gooien en een dier dat ziek is kan ook geholpen worden. Door het steriliseren en castreren van honden en katten dragen ze bij aan het verminderen van de populatie.

Hieronder wat cijfers:

In 2012 hebben ze meer dan 100 honden en katten gecastreerd.

In 2013 zijn ze begonnen met een sterilisatiecampagne en alleen in Aveiro hebben ze al 292 dieren gesteriliseerd. In de campagne gericht op verenigingen, zwerfdieren en mensen met financiële problemen, en met de hulp van lokale en internationale dierenartsen;

Reuen – 53
Teven – 112
Katers – 23
Poezen – 54

Buiten de campagne om;
Reuen – 4
Teven – 20
Katers – 8
Poezen – 18

Kijken we naar de 112 gesteriliseerde teefjes, stel dat ieder van hen 5 puppy’s zou hebben gekregen, dan zou dat alleen al 560 honden betekenen. Ook daarom is het belangrijk te helpen.

De organisatie heeft zich ook bewezen door belangrijke informatie te verspreiden d.m.v. lezingen op scholen, samen met lokale dierenartsen. Op deze manier proberen zij respect bij te brengen voor dieren, maar ook voor het milieu. De kinderen, maar ook volwassenen worden zich op deze manier bewust van het welzijn voor dier. Dat een dier ook pijn lijdt en psychisch getraumatiseerd kan worden.

Om niet geheel afhankelijk te zijn van giften probeert de organisatie ook zelf geld in te zamelen. Vrijwilligers staan met een kraam bij lokale feesten en organiseren wandelingen.

aveiro
Foto via St Dierenhulp zonder Grenzen
aveiro
Wandelen voor het asiel | Foto via St. Dierenhulp zonder Grenzen

©PiepVandaag.nl Ria Kuurman, Stichting Dierenhulp zonder Grenzen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.