Met de dood van witte neushoorn Nabiré in de Tsjechische dierentuin Dvůr Králové op 27 juli jongstleden zijn er nog maar vier witte neushoorns op aarde over. Nabiré, een vrouwtje van 31 jaar oud, is gestorven doordat een cyste in haar baarmoeder is opengebarsten. De neushoorn had chronisch last van cystes in haar baarmoeder. De grote cyste die haar uiteindelijk fataal werd was helaas niet operabel.

Noordelijke Witte neushoorn
Noordelijke Witte Neushoorn | Foto: Wikimedia Commons

De directeur van de dierentuin, Přemysl Rabas, laat in een statement op de website van de dierentuin weten:

“Het is een vreselijk verlies. Nabiré was één van de aardigste neushoorns die in onze dierentuin zijn gefokt. We waren niet alleen dol op haar. Haar dood staat symbool voor de catastrofische daling van het aantal neushoorns veroorzaakt door menselijke hebzucht. Haar soort staat op de rand van uitsterven.”

De noordelijke witte neushoorn (Ceratotherium simum cottoni) is één van de twee witte neushoornsoorten die er bestaan. In 1960 waren er nog zo’n 2.000 noordelijke witte neushoorns over in Centraal- en Noord-Afrika. In 1984 waren er dat door veelvuldig stropen nog maar 15 in het Garamba National Park in de Republiek Congo. In 2003 was de populatie toegenomen tot 32 neushoorns.

Sinds 2006 is de witte neushoorn niet meer in het wild gezien. In december 2009 werden 4 neushoorns (2 vrouwtjes en 2 mannetjes) uit Dvůr Králové overgevlogen naar Nairobi, waarna ze in een Keniaans wildreservaat als onderdeel van een fokprogramma werden uitgezet. De witte neushoorn plant zich in gevangeschap moeilijk voort. De hoop was dan ook dat de dieren zich in de meer natuurlijke omgeving van het reservaat wel zouden voortplanten. Tot op heden is dat nog niet gebeurd. In 2014 is één van de mannetjes, Suni, op 34-jarige leeftijd overleden. Stroperij was niet de oorzaak van zijn dood. Sudan het laatste mannetje, en tevens ook het enige nog levende mannetje, en wordt dag en nacht bewaakt door gewapende mannen.

Naast de drie neushoorns die in Ol Pejeta Conservaat in Kenia leven, leeft er ook nog een vrouwtje genaamd Nola in de dierentuin van San Diego in Californië. Het fokken met nog maar vier witte neushoorns is extreem moeilijk. Er is nog hoop. Vlak voor de dood van Nadiré hebben dierenartsen één van haar eierstokken verwijderd. De artsen hopen haar eitjes te kunnen gebruiken voor een ivf-programma.

Bron: Smithsonian ©PiepVandaag.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.