Het is alweer een jaar geleden dat Wings for Animals werd opgericht, een initiatief van de stewardessen Annelies Moolenaar, ZsaZsa Sjouwerman, Margot van Vogelpoel, Iris Jacobs van den Hof en Eline Ploeger. ‘We deden allemaal individueel al veel voor dieren op onze vliegroutes. Daardoor kwam je elkaar steeds tegen en in je eentje ben je toch een stuk minder sterk. We besloten onze krachten te bundelen om zo meer mensen te bereiken en meer dieren te kunnen helpen.’

Wings for Animals
Logo Wings for Animals

Annelies Moolenaar legt de werkwijze van Wings for Animals uit:

“Wat wij doen is geselecteerde projecten steunen. Deze kunnen we tegenkomen op onze route, maar het komt ook voor dat zo’n project contact met ons zoekt. Het liefst gaan we met z’n allen echt naar het project toe. Om zelf te zien hoe het daar gaat en wat ze precies nodig hebben.

Een van onze laatste projecten was voor Stichting ActieZwerfhonden. Zij hebben als doel het bijdragen aan een structurele oplossing van de zwerfhondenproblematiek in Turkije. Wij plaatsen dat project dan op onze Facebookpagina en doen een oproep voor donaties. Steeds meer mensen doneren iets en daarnaast hebben we al een aantal vaste donateurs aan ons kunnen binden.”

Dat die donaties niet voor niets zijn bewijst dit wel: in het Turkse Mudurnu kan door het binnengekomen geld nu een sterilisatie-campagne afgerond worden.

Wings for Animals
Annelies vertroetelt een opgevangen zwerfhond | Foto: Wings for Animals

Spullen inzamelen
Naast het oproepen tot donaties doet Wings for Animals nog veel meer:

“Als we voor een project spullen ingezameld hebben, brengen we die daar zelf naartoe. Zo brengen we al jaren panty’s naar David Sheldrick Wildlife Trust in Nairobi. Deze opvang vangt weesolifantjes op. Vaak is de moeder slachtoffer van de ivoorhandel geworden. Omdat ze geen moeder hebben die voor ze zorgt, moeten ze beschermd worden tegen de zon of kou. Er worden dan dekens om ze heen gebonden met onze panty’s. Die schuren namelijk niet zoals touw en ze zijn heel flexibel.

We vliegen allemaal voor dezelfde maatschappij maar hebben natuurlijk niet altijd dezelfde vluchten. We vragen vaak een reis aan naar een bepaald land om daar de ingezamelde spullen af te kunnen leveren. Daarnaast helpen we allemaal een handje mee bij de asielen die we op onze routes tegenkomen. Zo heb ik in Caïro en Suriname staan boenen en hebben mijn collega’s Zsazsa en Iris geholpen op Curaçao. We proberen ook kleine organisaties of mensen die privé dieren helpen een steuntje in de rug te geven. We brengen dan dieren naar een arts om ze te laten helpen. Het zijn vaak kleine groepjes die iets goeds willen doen, alleen ze kunnen de kosten niet altijd opbrengen.”

Wings for Animals
Weesolifantje met deken vastgezet met panty’s | Foto: Wings for Animals

Verbetering
Annelies vliegt zelf al 20 jaar. In al die tijd probeert ze haar collega’s attent te maken op het dierenleed in de wereld. Onlangs is er een stuk over de stichting gepubliceerd in het VNC Magazine (Vereniging Nederlands Cabinepersoneel):

“Het mooie van onze stichting is dat wij echt zien waar onze donaties terechtkomen. En als we een tijdje later terugkomen is er ook echt zichtbare verbetering.”

Wings for Animals
Annelies bij een kattenopvang | Foto: Wings for Animals

In bijvoorbeeld Egypte staat dierenwelzijn niet heel hoog op de kaart. Annelies:

“Ik was daar ooit op vakantie en kwam daar een hond tegen die midden op straat stond. Hij was helemaal in de war. Op dat moment was ik eigenlijk op weg naar de piramides, maar ik kreeg die hond maar niet uit mijn hoofd. Ik ging terug en bracht haar naar een asiel. Daar heb ik hele lieve mensen leren kennen. Ze doen zo ontzettend hun best voor de dieren daar, alleen ze zitten in een land waar een dier niets waard is. Drie honden heb ik vanuit dat asiel naar Nederland gehaald. Twee daarvan hebben nu een fijn leven bij vrienden en de derde hond is zielsgelukkig bij mijn ouders.

Wij zijn heel erg voorstanders van het steriliseren en castreren van straatdieren. Zo voorkom je dat er nóg meer dieren bijkomen die op straat moeten zwerven. Projecten die dat meteen na de opvang doen steunen we dan ook graag. Ook zijn wij druk bezig met het informeren over toeristische attracties. Denk aan het olifant rijden, zwemmen met dolfijnen en het aaien van leeuwenwelpjes. Allemaal wrede en onverantwoordelijke attracties die dierenleed veroorzaken.”

Wings for Animals
Annelies aan het schrobben in een asiel | Foto: Wings for Animals

Doneren
Wil jij Wings for Animals helpen? Kijk dan eens op hun Facebookpagina of website. Elke donatie is meer dan welkom om de leefomstandigheden van dieren overal ter wereld te verbeteren.

Wings for Animals
Steun het Wings for Animals team | Foto: Wings for Animals

Bron ©PiepVandaag.nl Sophie Janssen