Wetenschappers uit meer dan 90 landen verenigen zich in een onafhankelijk panel, om recente onderzoeken over de staat van de kwetsbare ecosystemen van de aarde te beoordelen.

IPBES - panel

Deze beslissing is in april genomen in Panama City, na jarenlang onderhandelen. Het nieuwe panel is verwant aan het ‘Intergovernmental Panel on Climate Change’ (IPCC).

Het ‘Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services’ (IPBES) wordt verantwoordelijk voor internationale wetenschappelijke beoordelingen over onderwerpen als verzuring van de oceanen en bestuiving. Dit helpt beleidsmakers om het wereldwijde verlies aan biodiversiteit en de degradatie van ecosystemen aan te pakken.

Tijdens de eerste plenaire vergadering in 2013 zullen de thema’s en het totale budget bepaald worden. Maar de IPBES zal onmiddellijk beginnen met de herziening van bestaande evaluaties, zoals het wereldwijde ‘Millennium Ecosystem Assessment’ uit 2005.

Het jaarlijkse budget voor IPBES is nog niet bevestigd, maar de voorstellen variëren van 5 tot 13 miljoen US dollar. Er wordt een fonds opgericht voor de vrijwillige bijdragen van de overheid, United Nation organisaties, particuliere sector en stichtingen.

Een multidisciplinair panel van deskundigen voert de wetenschappelijke en technische activiteiten van IPBES uit. Vanwege de wetenschappelijke onafhankelijkheid zal het panel niet worden gecontroleerd door het secretariaat, dat gevestigd is in Duitsland.

De regeringen nemen de definitieve beslissingen over welke wetenschappers in het panel mogen plaatsnemen. Wetenschappelijke instanties, zoals DIVERSITAS (een internationaal onderzoekprogramma op gebied van biodiversiteit) zullen worden uitgenodigd om kandidaten voor te dragen. De selectieprocedures moeten nog worden overeengekomen, maar zullen in ieder geval geschieden op basis van de hoogste wetenschappelijke referenties.

Persbericht ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp