Goed nieuws vanuit Zuid-Afrika. Onlangs verhuisde welpje Elsa van een game lodge in Vrijstaat, waar ze opgroeide als knuffelwelp, naar Panthera Africa, Big Cat Sanctuary.

welpje Elsa
Elsa | Foto: Panthera Africa

In april werd zus Lei-ah ook al door de dames van Panthera Africa gered. Elsa was op dat moment 3 weken oud en de enige overlevende van haar nest. Net zoals bij Lei-ah’s nest, accepteerde haar vader de welpjes niet en moest Elsa met de hand groot gebracht worden. Direct was er de hoop dat Elsa op een zeker moment haar grote zus zou kunnen vergezellen. Een half jaar later is dit gelukt. Inmiddels zijn de zussen al aan elkaar voorgesteld en worden de momenten samen langzaam maar zeker uitgebreid.

Net zoals haar grote zus Lei-ah, heeft Elsa visuele problemen. Als gevolg van een vitamine-deficiëntie is Elsa op dit moment blind. Maar met goede voeding en medicatie zal haar zicht volledig herstellen.

De game lodge waar beide witte leeuwtjes vandaan komen, organiseert evenementen zoals bruiloften en beschikt over veel antilopen. Er leven een aantal leeuwen in een apart verblijf naast de chalets, als toeristische attractie. De welpen zijn vanaf de geboorte door mensen opgevoed en kunnen niet in het wild worden uitgezet: bij Panthera Africa zullen ze op een natuurlijker manier worden gehouden, die beter voldoet aan hun behoeften. Met de hulp van Panthera Africa is de game lodge inmiddels begonnen met anticonceptie voor de leeuwinnen. In januari zal een gespecialiseerde dierenarts de leeuwinnen steriliseren. Voorheen was er geen sprake van anticonceptie en werden welpjes verkocht. Elsa’s nest was dan ook het laatste nest van deze game lodge.

Elsa miauwt voor de camera in haar nieuwe verblijf | Foto: Panthera Africa
Elsa miauwt voor de camera in haar nieuwe verblijf | Foto: Panthera Africa

Vanuit een gedeelde passie voor grote katachtigen werd Panthera Africa anderhalf jaar geleden opgericht door de Zuid-Afrikaanse Lizaene en de Noorse Cathrine. Het is een toevluchtsoord voor grote katachtigen in gevangenschap die niet in het wild uitgezet kunnen worden. Hier mogen de dieren in alle rust de rest van hun leven doorbrengen.

Daarnaast fungeert Panthera Africa als educatief platform dat het bewustzijn over de omstandigheden van katachtigen in gevangenschap wil vergroten. Interactie met de dieren is hier niet toegestaan en er wordt niet met de dieren gefokt of gehandeld.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen