Een jaar geleden vertrok de Vlaamse Julie Vanassche naar Liberia om vrijwilligerswerk te doen bij Libassa Wildlife Sanctuary. Deze non-profitorganisatie lapt gewonde wilde dieren op, zodat ze weer vrijgelaten kunnen worden in de natuur. Veel diersoorten die de opvang binnenkrijgt, worden met uitsterven bedreigd.

Libassa Wildlife Sanctuary
Libassa Wildlife Sanctuary vangt wilde dieren op, waaronder de ernstig bedreigde schubdieren | © Libassa Wildlife Sanctuary

Libassa Wildlife Sanctuary was de eerste opvang die zich bekommerde om wilde dieren in Liberia, en dat was zeker nodig: jagers roven namelijk alle bossen leeg. De grootste oorzaak hiervan is de handel in bushmeat. Hoewel het eten van bedreigde diersoorten sinds 2016 per wet verboden is in Liberia, trekken de jagers zich hier niets van aan. Julie Vanassche legt hierover uit:

“De Liberianen eten alles wat ze maar kunnen krijgen. Krokodillen, apen, antilopen, papagaaien, schubdieren, civetkatten, werkelijk alles. Dit vlees van wilde dieren wordt gezien als een delicatesse en krijgt de voorkeur boven kip of vis. Aan de kant van elke weg staan kraampjes waar bushmeat, soms leven de dieren zelfs nog, wordt verkocht. Voor een kleine krokodil betaal je slechts 5 euro.”

Onwetendheid
Liberia is een erg arm land, en voor mensen die afgelegen wonen is vlees van wilde dieren een belangrijke bron van eiwitten. Maar dit is lang niet altijd het geval. Liberianen hebben meestal toegang tot kippenvlees. Het is dus niet waar dat alle Liberianen wilde dieren moeten eten vanwege armoe en honger. Wat wel een oorzaak is, is de onwetendheid van de bevolking. Aan goede educatie is namelijk een groot gebrek in Liberia. Vanassche:

“De lokale bevolking is met het eten van bushmeat opgegroeid, ze weten niet beter. De helft van de bevolking is jonger dan achttien jaar, daarom gaan we veel langs bij scholen om voorlichting te geven over natuurbehoud. Wilde dieren zijn niet alleen belangrijk voor het behoud van ecosystemen, ze zijn bovendien goed voor de economie. Toeristen zijn bereid veel geld neer te tellen om wilde dieren in het echt te spotten. Zo proberen we de jeugd te laten inzien hoe belangrijk het is om wilde dieren te beschermen. Als we ons enkel richten op het opvangen van dieren, is het dweilen met de kraan open. De oorzaak moet worden aangepakt.”

 Libassa Wildlife Sanctuary
De illegale handel in wilde dieren in Liberia is zeer zorgelijk | © Libassa Wildlife Sanctuary

Steeds minder wilde dieren
Helaas merkt Vanassche dat de natuurgebieden steeds leger raken. Ze vertelt over twee toeristen die geen enkel wild dier zagen tijdens hun 3-daagse trip in een nationaal park.

Behalve voor bushmeat, zijn de wilde dieren slachtoffer van de handel voor de traditionele Chinese geneeskunde en de exotische huisdierenmarkt. Chinese handelaren hebben Liberiaanse jagers in dienst om op olifanten en schubdieren te jagen. Schubdieren zijn ontzettend zeldzaam, maar ook ontzettend gewild: hun schubben worden (onterecht) geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Daarom zijn schubdieren de meest illegaal verhandelde zoogdieren ter wereld. Dus elk gered schubdier telt, om het uitsterven tegen te gaan.

Wrede vangstmethoden
Wilde dieren worden op wrede wijze gevangen. In Liberia zijn er geen regels op het gebied van middelen om te jagen. Jagers gebruiken geweren, wildklemmen, honden en metaaldraden. Dieren worden hierdoor zwaar toegetakeld de opvang binnengebracht.

“Laatst kregen we een zwaargewond schubdier binnen. Hij lag open van zijn schouder tot aan zijn borst, waardoor de tepel er bijna afhing. Als een dier vastzit in een klem probeert hij zich los te rukken uit paniek. Hierdoor breken ze makkelijk hun botten, of lopen ze ernstige verwondingen op. Sommige dieren breken hun poten uit paniek.”

Libassa Wildlife Sanctuary
Wilde dieren, zoals civetkatten, worden langs de weg verhandeld | © Libassa Wildlife Sanctuary

Moeder en jong gescheiden
Ook is 85 procent van de dieren die de opvang binnen krijgt nog jong. Dit komt doordat de moeder meestal wordt gedood voor consumptie, en het jong levend wordt meegenomen om doorverkocht te worden als huisdier. Krokodillen worden vaak ingebracht als ze nog maar 20 centimeter lang zijn.

Vrijlating
Libassa Wildlife Sanctuary heeft als doel om de dieren zo snel mogelijk weer vrij te laten in de natuur. Momenteel heeft de organisatie 141 dieren opgevangen, waarvan er 72 dieren zijn vrijgelaten. Het is belangrijk dat de dieren mensenschuw blijven:

“Er wordt niet geknuffeld met de dieren, hoe schattig ze ook zijn. We moeten ze mensenschuw maken. Anders zullen ze mensen ook na de vrijlating associëren met eten of veiligheid, terwijl ze in het wild meteen worden afgemaakt of gevangen. Daarom willen we een “pre-release” verblijf maken, waar we de dieren eerst laten afkicken van mensen voor ze in het wild worden vrij gelaten.”

Voor de toekomst van deze wilde dieren in nood is geld nodig. De organisatie drijft op vrijwilligers en donaties. Wil je meer weten? Neem dan een kijkje op de Facebookpagina van Libassa Wildlife Sanctuary.

Bron: Julie Vanassche, Libassa Wildlife Sanctuary ©Animals Today Varja Dijksterhuis