Het is de tweede keer in 2017 dat Chili door ernstige bosbranden wordt geteisterd. De Chileense overheid kondigde deze week code rood af omdat een grote brand zo’n 250 hectare natuur verwoest heeft rondom de steden Valparaíso en Viña del Mar.

Bosbranden
Weer ernstige bosbranden in Chili | Foto: Peter J Wilson via Compfight cc

Het vuur startte zondag in Valparaíso en breidde zich snel uit naar Viña del Mar en de steden aan de kust Algarrobo en El Quisco. Autoriteiten zetten alle mogelijke middelen in bij het blussen van de brand, waaronder de brandweer van verschillende steden, een team voor bosbranden en verschillende vliegtuigen en helikopters.

Verlies natuur
De ernstige bosbranden dit jaar in Chili hebben geleid tot een verlies van meer dan een half miljoen hectare natuurgebied. In januari woedden ook hevige bosbranden in Chili, de ergste van de afgelopen decennia. Toen stierven 11 mensen en veel dieren kwamen om bij de branden. Veel natuur ging verloren toen.

De wind en de hoge temperaturen van deze winter (zomer in Chili) zorgden ervoor dat het vuur zich snel kon verspreiden. Veel andere Latijns-Amerikaanse landen hebben last van een zeer droge zomer, waarschijnlijk een gevolg van klimaatverandering. In Peru stierven door de extreme droogte in de afgelopen maanden zo’n 180.000 alpaca’s. In 2016 stopte het veel te vroeg met regenen en het regenseizoen begon veel later dan normaal, waardoor de grasvelden nu droog staan. Ook in Chili is het veel te droog.

Bron: La Chispa, El Ciudadano ©AnimalsToday Estefanía Pampín Zuidmeer