Haaien en andere roofvissen worden ernstig bedreigd in Centraal-Amerika. Volgens een onderzoek is negentig procent van alle zeeroofvissen verdwenen uit Caribische koraalriffen. De belangrijkste reden zou overbevissing zijn.

roofvissen
Roofvissen ernstig bedreigd in Centraal-Amerika | Foto: Fiona Ayerst via Compfight cc

Vooral haaien zijn zeer schaars geworden in koraalriffen in Cuba, Florida, Mexico en op de Bahama’s. Amerikaanse onderzoekers melden in het tijdschrift Science Advances dat, wanneer deze koraalriffen beschermd zouden worden tegen overbevissing, het mogelijk zou zijn dat er op sommige plaatsen in de zee tien keer zoveel roofvissen zouden kunnen leven dan nu het geval is.

Onderzoek
De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de biomassa van roofvissen (het totale gewicht van alle individuen) te schatten in 39 riffen in het Caribisch gebied. Bij het onderzoek werden koraalriffen waarin veel werd gevist, vergeleken met riffen die nog vrijwel onaangetast zijn door mensen. In de koraalriffen waar vissers komen, bleken 90 procent minder roofvissen te leven. Sommige van de bevindingen uit het onderzoek bieden echter hoop voor de toekomst. De onderzoekers stuitten bijvoorbeeld op een rif in Mexico dat plaats zouden kunnen bieden een extreem grote populatie roofvissen. Daarnaast zou het oprichten van nationale parken op dit soort zeegebieden kunnen helpen bij het beschermen van de zeeroofdieren.

Klimaatverandering
Uit onderzoek is gebleken dat het systematisch doden van haaien klimaatverandering indirect versterkt. Wanneer zeeroofdieren uit de top van de voedselketen worden gedood, zoals haaien, is dat van grote invloed op de hele piramide, en betekent dit een grote verstoring van het ecosysteem, met als resultaat dat er meer koolstof vrijkomt.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefania Pampin Zuidmeer