Het Europees Parlement stemde deze week voor de invoer van wettelijke welzijnsregels voor konijnen in de vee-industrie en voor het afschaffen van de kooien. 99% van de meer dan 300 miljoen konijnen in de Europese vee-industrie wordt nu nog in krappe, zeer dieronvriendelijke kooien gehouden. Die moeten plaats maken voor alternatieve huisvesting, zoals het parksysteem dat in Nederland in opkomst is. Momenteel bestaan er geen specifieke welzijnsregels voor de miljoenen konijnen in de Europese vee-industrie, zoals bijvoorbeeld voor varkens of kippen.

konijnenwelzijn
EU Parlement stemt voor wetten konijnenwelzijn | Foto: CIWF

Compassion in World Farming (CIWF) voert al jaren campagne voor beter konijnenwelzijn in Europa. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:

“Dit is een historisch moment. De miljoenen konijnen zijn heel lang verborgen slachtoffers geweest van de vee-industrie. Vanaf vandaag kan dit enorme dierenleed niet langer genegeerd worden. Europa moet de wil van het Parlement, de gekozen volksvertegenwoordiging, nu snel uitvoeren.

Stemming
In januari stemde de landbouwcommissie van het Europees Parlement al voor het rapport van Europarlementariër Stefan Eck dat pleitte voor het verbeteren van het welzijn van konijnen in de vee-industrie. De landbouwcommissie schrapte de roep om wettelijke minimumeisen echter uit het rapport. De plenaire vergadering van het parlement heeft dit vandaag gecorrigeerd en pleit daarmee alsnog voor een Europese wet om het welzijn van de konijnen in de vee-industrie te verbeteren. Het Europees Parlement heeft daarmee met 410 stemmen voor en 205 tegen (en 59 onthoudingen) een duidelijke stap gezet naar betere bescherming van de Europese konijnen.

Campagne voor konijnen
Vorig jaar overhandigde CIWF aan voorzitter van de EU Landbouwraad Van Dam ruim 600.000 handtekeningen voor een einde aan konijnenkooien in de vee-industrie. In de aanloop naar de stemming stuurden honderden Europese kinderen tekeningen naar de betrokken Europarlementariërs. De ontroerende tekeningen toonden hoe de kinderen vinden dat konijnen zouden moeten leven. Deze week hing CIWF in abri’s rond het hele Europees Parlement aangrijpende konijnenposters die de politici op hun verantwoordelijkheid aanspraken. Ook stuurden tienduizenden CIWF supporters uit heel Europa een e-mail naar de politici met de vraag voor het rapport te stemmen.

kindertekeningen
Foto: CIWF

Verborgen slachtoffers
De huisvesting van de ruim 300 miljoen konijnen in de Europese vee-industrie is zeer dieronvriendelijk. De dieren staan hun hele leven op draadgaas, wat vaak tot verwondingen aan de poten leidt, en de kooien zijn meestal te laag om rechtop in te staan. CIWF bracht de afgelopen jaren de erbarmelijke omstandigheden in de openbaarheid via meerdere undercoveronderzoeken bij konijnenhouderijen in diverse Europese landen.

Nederlandse konijnenindustrie
Ook in Nederland worden jaarlijks 1,5 miljoen konijnen voor vlees gefokt. Dit gebeurt in verrijkte kooien en in parksystemen, waarbij konijnen in groepen leven. In België werd dit systeem per 1 januari 2016 verplicht. Recent besloten bijna alle Nederlandse supermarktketens geen vlees van kooikonijnen meer te verkopen in verband met dierenleed.

Pesbericht Compassion in World Farming


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.