De walvisjacht is natuurlijk al zeer omstreden, maar door een nieuw document is de Noorse walvisindustrie nog meer in opspraak gekomen. Als gevolg van de afnemende vraag naar walvisvlees voor menselijke consumptie, eindigt het vlees als voer voor de bontindustrie. Volgens een nieuw document vrijgegeven door de Environmental Investigation Agency (EIA) en het Amerikaanse Animal Welfare Institute (AWI) blijkt dat meer dan 113 ton (zo’n 75 walvissen) aan dwergvinvisproducten werd gekocht of gebruikt door Rogaland Pelsdyrfôrlaget, de grootste diervoederfabrikant voor de Noorse bontindustrie.

walvisvlees
Walvisvlees wordt verwerkt als voor voor de bontindustrie | Foto credit: minke_whale via photopin (license)

Noorwegen is één van die drie landen die nog steeds op walvissen jaagt. Daarnaast heeft Noorwegen een bloeiende bontindustrie. Vorig jaar exporteerde het land tussen 258 ton vossenbont en 1.000 ton nertsenhuiden aan landen in de Europese Unie.

Toen in 1986 een moratorium ingesteld werd, verzetten Japan, Noorwegen en IJsland zich hevig. Noorwegen heeft het moratorium nooit erkend en is blijven jagen op walvissen. De Noorse regering beweert dat de walvisjacht moet blijven bestaan, omdat walvisvlees een belangrijke voedselbron is voor de Noren. Om de jacht te stimuleren heeft de regering verschillende vrijstellingen opgesteld zoals vrijstelling van belasting op brandstof en gratis opslagruimte voor walvisvlees.

walvisvlees
Foto credit: Ari Helminen via Foter.com / CC BY

Maar uit onderzoek blijkt dat de vraag naar walvisvlees voor menselijke consumptie sinds 2000 flink gedaald is, naar nog maar een half pond vlees per persoon per jaar. Als gevolg hiervan is de export van walvisvlees naar Japan sterk toegenomen, ondanks dat dit in strijd is met het internationale verbod.

Jennifer Lonsdale, mede-oprichter en directeur van EIA:

“De Noorse regering beweert dat het belangrijk is om walvisvlees te hebben als een bron van voedsel voor de mens. Maar als gevolg van de dalende vraag, wordt het product geëxporteerd. Nu ontdekken we dat het gaat om dieren in de bontindustrie te voeden. Dit vinden wij volstrekt onaanvaardbaar.”

Dwergvinvissen in de Noord-Atlantische Oceaan, waar Noorwegen jaagt, worden niet bedreigd. Maar de jacht is wreed en daarnaast onnodig, gezien de geringe vraag naar walvisvlees.

Op Forcechange.com is een petitie gestart om de Noorse walvisjacht tot een einde te brengen.

Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.