Het moet een indrukwekkend gezicht zijn, de aanwezigheid van een heuse giervalk op het Schotse eiland North Uist. Voor veel vogelaars is het zo’n bijzondere gebeurtenis, dat ze zo snel mogelijk afreisden naar dit eiland van de Buiten-Hebriden om een glimp van de roofvogel op te vangen.

giervalk
Een giervalk verblijft al een paar maanden bij het Schotse eiland North Uist (de giervalk in Schotland is een wit exemplaar) | Foto: Yves Adams, Vilda natuurfotografen

De grote roofvogel wordt al sinds december bij het eiland North Uist waargenomen. Vogelaars kunnen de kans dit prachtige dier op foto vast te leggen dan ook niet weerstaan. Giervalken verblijven gewoonlijk niet voor langere tijd op dezelfde plek, dus de langere aanwezigheid van deze vogels is vrij uitzonderlijk en een mooie kans voor degenen die het dier altijd al eens wilden zien. Vogelaars uit alle windstreken van Groot-Brittannië trokken de afgelopen tijd naar de Buiten-Hebriden, en ook Nederlandse vogelliefhebbers boekten een vlucht naar Schotland.

Dennis Morrison uit Edinburgh is een van de vogelaars die naar het ruige eiland voor de Schotse westkust reisde, om de vogel te bekijken waardoor hij al gefascineerd is sinds zijn jeugd.

“Het is een schitterende vogel. Al sinds ik een kind was wilde ik er een zien en dat is nu eindelijk gebeurd. Je ziet ze hier niet zo snel, want ze broeden in Groenland en ter hoogte van de poolcirkel. Gewoonlijk zijn ze maar een dag te zien en daarna alweer vertrokken. Deze moet North Uist wel erg prettig vinden, aangezien hij hier nog steeds blijft.”

Ook Ian Ricketts van de Schotse Bird Club is enthousiast:

“Giervalken komen niet vaak naar Groot-Brittannië. Er zijn twee varianten, witte en grijze, en vooral de witte is zeldzaam hier. Het zijn indrukwekkende vogels, die op grote prooien jagen. Er zijn al veel mensen gekomen om de vogel te bekijken, sommige laten alles vallen en boeken de eerste vlucht naar de locatie waar de vogel is gesignaleerd.”

Bron ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde