Bultrug
Foto: iStock Photo

Walvissen raken gestresst van lawaai onder water. Propellors van schepen maken geluid in dezelfde frequentie die sommige walvissen gebruiken voor hun comminicatie met elkaar. Onlangs hebben wetenschappers de aanwezigheid van stresshormonen bij walvissen bestudeerd en nu blijkt dat deze waarden stijgen naarmate er meer lawaai is in de oceanen.

De soorten zijn bestudeerd in de Bay of Fundy in Canada. De North Atlantic right whale staat geregistreerd als bedreigde diersoort. Onlangs is de populatie toegenomen van 350 exemplaren 10 jaar geleden tot 490 exemplaren vandaag de dag. De reden van de toename van de populatie is per ongeluk ontdekt.

North Atlantic right whales (Eubalaena glacialis) zwemmen op en neer langs de oostkust van Noord-Amerika en aan het einde van de zomer vestigen ze zich in de Bay of Fundy. Wetenschappers bestuderen de baai al sinds 1980. Na de aanvallen van al-Qaeda op New York en Washington op 11 september 2001 is het scheepsverkeer in de baai enorm afgenomen.

Moeders en hun jongen communiceren met elkaar via lage frequenties. Wetenschappers ontdekten een afname van 6 decibel (dB) van het onderwaterlawaai, veroorzaakt door scheepsverkeer. Een ander team wetenschappers onderzocht de uitwerpselen van walvissen gedurende vijf jaar. En in 2001 was duidelijk te zien dat de uitwerpselen een veel lager stresshormoon bezaten dan in andere jaren, met meer verkeer.’

De studie is gepubliceerd in the Royal Society journal Proceedings B.

Bron: BBC News