Jonge kittens die tandjes krijgen, kunnen op allerlei voorwerpen kauwen. Maar volwassen katten die nog steeds aan oneetbare voorwerpen likken, erop kauwen of ze zelfs doorslikken, hebben misschien wel last van pica. De definitie van pica is het eten van niet voor consumptie bedoelde artikelen.

Katten plastic
Foto: normanack via Compfight cc

Bij de minder ernstige gevallen kauwen of zuigen de katten op voorwerpen zonder ze echt door te slikken. Elk object kan echter een potentiële interne blokkering betekenen, met name plastic. Is jouw kat geobsedeerd door plastic?

Gedomesticeerde katten hebben het grootste deel van hun wilde manieren opgegeven voor een comfortabel leven tussen de mensen. Een blik op hun tanden herinnert ons er echter snel aan dat katten hun vermogen om te bijten en te kauwen niet hebben verloren, net als hun ongetemde neven.

Wat ze doen met die tanden kan gevaarlijk zijn voor het sneuvelen van allerlei huishoudelijke voorwerpen. Als het artikel naar keuze plastic is, kan het zelfs gevaarlijk zijn voor de kat zelf.

Het kauwen of eten van oneetbare voorwerpen – vuil, elektrische snoeren, vloerbedekking en kunststof – staat bekend als pica.

“Ik zie af en toe een kat die graag op plastic kauwt. Meestal zijn dat normale huishoudelijke artikelen, zoals de plastic uiteinden van koorden en rietjes,” legt Dr Amy Pike uit, DVM van Veterinary Behavior Consultations in St. Louis.

Er zijn verschillende medische redenen waarom een kat pica kan ontwikkelen, inclusief tandheelkundige ziektes of gastro-intestinale stoornissen. Het advies aan katteneigenaren is dan ook om met hun huisdier naar een dierenarts te gaan, om te zien of de pica-symptomen gerelateerd zijn aan een onderliggend medisch probleem.

Katten kunnen ook op plastic kauwen als gevolg van angst. Het zou kunnen wijzen op een gegeneraliseerde angststoornis of een reactie op een gebrek aan omgevings-verrijking. Andere belangrijke oorzaken van angst die kauwen op kunststof kunnen induceren zijn sociale conflicten met andere katachtigen in het huishouden of situationele stress.

“Als de kat angstig is, heeft het kauwen een voordeel voor de kat – het is een mechanisme dat kan helpen om de angst te verminderen, net als haar uittrekken of nagelbijten. Als de oorzaak niet ligt in angst, kan het kauwen op plastic gewoon iets zijn waarvan de kat geniet. Maar het gevaar van kauwen op plastic omvat trauma aan het tandvlees of ander zacht weefsel in de mond, en obstructie in het maagdarmkanaal.”

Als je dierenarts medische oorzaken heeft uitgesloten en bepaald heeft dat angst de oorzaak is van de pica zou kunnen zijn, kan verrijking van de omgeving van de kat uitkomst bieden. Dit kan door meer speeltijd in te plannen en meer visuele stimulatie toe te voegen met dingen als kattenpuzzels.

Als de boosdoener achter het gedrag een sociaal conflict tussen huisgenoten is, praat dan met uw dierenarts. Die kan manieren adviseren om de onderlinge kattenagressie te verminderen. Feromonen kunnen een angstige kauwer ook helpen kalmeren.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp