Een vrouw in het Belgische Diksmuide zag op Oudjaarsdag in het Stadspark een zwaan in nood. Zij twijfelde geen moment en sprong in het water – van amper 7 graden Celcius – om het dier te redden.

Knobbelzwaan - zwaan in nood

Joke Dejonghe (24) maakte samen met haar vriend Matthias Grymonprez (25) een wandeling door het Stadspark, toen ze de zwaan zag spartelen in het water. Het dier zat verstrikt in visdraad en kon zelf niet loskomen. Door de worsteling raakte de zwaan geheel uitgeput en zou ongetwijfeld zijn dood gegaan, als de vrouw niet had ingegrepen.

Dejonghe:

“We vermoedden meteen dat er iets mis was en toen we dichterbij gingen om een kijkje te nemen, zagen we dat het dier verstrikt zat in een draad. Ze ging geregeld kopje onder en naarmate de tijd verstreek, duurde het elke keer langer voor ze weer boven water kwam. Het dier was duidelijk uitgeput en we moesten snel handelen.”

Een brandweerman, die toevallig op dat moment ook in het park was, zag de zwaan ook spartelen en belde daarop zijn collega’s om te helpen het dier uit zijn benarde positie te verwijderen. Maar de vrouw wilde daar niet op wachten, kleedde zich uit en sprong het koude water in. Dejonghe:

“Iemand zei dat de brandweer intussen gebeld was, maar het was duidelijk dat die hulp te laat zou komen. Daarom heb ik mijn kleren uitgetrokken en ben ik in het water gegaan. Zwanen kunnen agressief zijn en dus ben ik erg voorzichtig geweest. Maar het dier had nauwelijks nog krachten over en liet zich gewillig benaderen en vastpakken. Een andere zwaan die in de buurt was, liet me ook begaan.”

Dejonghe bracht de zwaan naar de kant. Haar vriend Grymonprez verklaart:

“Met de scherpe kant van een sleutel konden we de visdraad op verschillende plaatsen min of meer doorsnijden.”

Toen vier brandweermannen, waaronder een duiker, arriveerden, kon de zwaan aan de kant gebracht worden.

Grymonprez:

“Maar zodra de zwaan op de grond gezet werd, zakte ze weer in elkaar. Uiteindelijk werd ze naar de dierenarts gebracht. We hopen dat ze nu de tijd krijgt om weer op krachten te komen.”

De vrouw kleedde zich weer aan, werd bedankt door de brandweer, en vervolgde haar wandeling door het park.

Dejonghe:

“Eigenlijk deden we gewoon wat iedereen zou moeten doen. En dat natte pak viel uiteindelijk wel mee. Ondergoed droogt snel, zeker als je er droge kleren over kan aantrekken. Echt, ik zou dit zo opnieuw doen!”

Bron: HLN.be ©PiepVandaag.nl Monique van Dijk Armor