Voor veel dieren is de jaarwisseling of een groot evenement met vuurwerk een regelrechte ramp. Vuurwerk zorgt vaak voor veel stress en ellende, maar het kan ook anders. Het Italiaanse stadje Collecchio geeft het goed voorbeeld: de plaats gebruikt voortaan stil vuurwerk om de dieren te ontzien.

Diervriendelijk vuurwerk

Vuurwerk, veel mensen genieten ervan bij evenementen en natuurlijk tijdens de jaarwisseling. Voor dieren ligt dat heel anders. De knallen en de explosies zorgen elk jaar weer voor veel dierenleed. Vuurwerk kan tal van klachten veroorzaken voor dieren zoals hartproblemen, misselijkheid en natuurlijk grote angst en stress. Ook verwondingen komen elk jaar weer voor. Oogletsel en brandwonden zijn geen uitzondering en dieren zoals pluimvee raken door de knallen letterlijk compleet van de leg. Het geluid dat veroorzaakt wordt door vuurwerk is het meest schadelijk. De oren van dieren zijn veel gevoeliger dan die van mensen. Dieren rennen door de felle explosies in paniek weg, worden aangereden, verongelukken of raken zover van huis dat ze niet meer thuis komen.

Diervriendelijk vuurwerk

Reden voor het Italiaanse stadje Collecchio in de provincie Parma om wetgeving te maken die het gebruik van knal-vuurwerk verbiedt. Voortaan zal tijdens evenementen en jaarwisseling gebruik worden gemaakt van ‘stil vuurwerk’. Het bedrijf Setti vuurwerk maakt vuurwerk zonder geluid. Zij verzorgden spectaculaire lichtshows zonder de bijbehorende knallen. De gemeente nam het besluit uit respect voor de dieren in haar gemeente. Collecchio wil dat niet alleen mensen kunnen genieten van een feest, maar ook de dieren.

Bron ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema