In de Verenigde Staten mogen bijna alle chimpansees die nu nog in laboratoria worden gehouden als proefdier met pensioen. Dat heeft een commissie van het gezondheidsinstituut NIH aan de regering geadviseerd.

Laboratoriumapen
Foto via JaneGoodall.ca

Op dit moment worden nog honderden chimpansees als proefdier gebruikt. Als het advies wordt overgenomen, worden de apen overgebracht naar een reservaat in de staat Louisiana dat daar speciaal voor is opgericht.

In het advies is ook opgenomen dat er minder subsidies voor laboratoriumonderzoek met chimpansees moet worden verstrekt. Het fokken van mensapen voor onderzoeksdoeleinden moet helemaal worden gestopt.

Triest is dat nog steeds zo’n vijftig chimpansees voor zogenaamd hoogst noodzakelijk onderzoek als proefdier gebruikt blijven worden.

Er volgt na de publicatie van het advies een inspraakperiode van 60 dagen waarna de directeur van de NIH zal besluiten het advies al dan niet op te volgen.

In Nederland is het tegenwoordig verboden om proeven met mensapen, zoals chimpansees te doen.

Bij Stichting AAP worden nog 27 zieke chimpansees opgevangen die in het proefdiercentrum Biomediacal Primate Research Centre (BPRC) hebben gezeten toen de proeven nog wel waren toegestaan.

Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl