De voorjaarsjacht op trekvogels in Malta is vroegtijdig gestopt. De aanleiding is een aangeschoten torenvalk die onder het bloed, dood op een schoolplein neerstortte. Schoolkinderen waren zeer geschokt. Voor Premier Joseph Muscat was dit voorval  genoeg reden de barbaarse jacht per direct te beëindigen. Normaal gesproken mogen jagers eind april en begin mei twintig dagen lang naar hartenlust schieten op de overkomende trekvogels.

Torenvalk - Voorjaarsjacht
Torenvalk | Foto: Andreas Trepte [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons
Een paar weken geleden werd tijdens een referendum op Malta nog voor de omstreden jacht op de vogels gestemd. Tijdens dit referendum konden de Maltezers beslissen of de zomertortel en kwartel mogen worden afgeschoten. Vooral met de zomertortel gaat het heel slecht. Deze soort staat op de Rode Lijst en is in Nederland met 85% afgenomen.

Het eiland Malta ligt op één van de belangrijkste vogeltrekroutes. Miljoenen trekvogels komen vanuit Afrika terug om in Europa te broeden. Helaas ligt de route precies over Malta, een eiland vergeven van jagers, die puur voor hun plezier schieten op alles wat overvliegt. In Europa zijn weinig plekken waar jagers zoveel dieren afschieten. Niet alleen zomertortel en kwartel zijn hun leven niet zeker, maar ook lepelaars, kwakken, roofvogels en zangvogels worden afgeschoten.

In de rest van Europa is het overigens verboden om te jagen op vogels in het broedseizoen, maar voor Malta is een uitzondering gemaakt. Daar mag gedurende 20 dagen gejaagd worden.

Overigens is nu de lentejacht gestopt. In het najaar mogen alle vogels, gedurende vijf maanden, worden afgemaakt door jagers. Zomertortels bijvoorbeeld worden, met een kapje op, vastgebonden aan een stok die heen en weer wordt bewogen. Andere vogels worden op deze manier gelokt en zijn dan een makkelijk slachtoffer voor de jagers.

Lees hier het artikel: Lakse Europese wetgeving bedreigt trekvogels ,over de mazen in de wet waar jagers gretig misbruik van maken.

Bron: Vroege Vogels ©PiepVandaag.nl