In Nevada (VS) heeft het Nevada Department of Wildlife de aanwezigheid van drie wolven in Elko County bevestigd. Dit is hoopvol nieuws, want het is de eerste keer sinds 2016 dat wolven in Nevada zijn waargenomen.

Voor het eerst in acht jaar weer wolven in Nevada
Voor het eerst in acht jaar weer wolven in Nevada | Foto (illustratief): publiek domein

De dieren zijn half maart voor het eerst gezien door een helikopterbemanning die door het departement was ingehuurd om elanden van een radiohalsband te voorzien. Het team meldde dit aan het departement, dat vervolgens met de U.S. Fish and Wildlife Service een zoekplan opstelde. Ter plaatse is naar sporen gezocht, zijn uitwerpselen verzameld voor DNA-onderzoek en camera’s uitgezet.

Belangrijk voor ecosysteem in Nevada

Het gebied waar deze wolven zijn gesignaleerd is een combinatie van hooggelegen woestijnsteppe en bergen bebost met pinyon pine en jeneverbes, met bergachtige bossen op grotere hoogte. Elko County is rijk aan hoefdieren zoals elanden, herten en gaffelbokken. Deze dieren vormen een voedselbron voor wolven. Senior wolven vertegenwoordiger bij het Center for Biological Diversity, Amaroq Weiss:

“Ik ben zo blij om wolven te verwelkomen in de ‘Silver State’ waar ze thuishoren. Wolven zijn een belangrijk onderdeel van gezonde ecosystemen in de bergen in het westen en er is genoeg ruimte voor hen om te floreren in Nevada.”

Het is nog onbekend waar deze wolven vandaan komen. Het vermoeden is dat ze uit de staten Californië, Oregon of Idaho komen. De wolf die in 2016 werd gezien, bleek door genetische analyse van de uitwerpselen van het dier een nakomeling te zijn van de Shasta roedel uit Californië.
.

#GNvdD: Vijfde grijze wolvenroedel in Californië gesignaleerd

Bedreigde diersoort

Wolven die zich verspreiden naar Nevada of zich daar vestigen, zijn beschermd als bedreigde diersoort onder de Amerikaanse Endangered Species Act. Het doden of verwonden van wolven is verboden en wordt bestraft met gevangenisstraf en boetes. Weiss:

“Ambtenaren van de staat en de federale overheid op het gebied van natuurbehoud moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat deze wolven worden beschermd. Wolven zijn symbolen van het ‘wilde westen’ en Nevada is zo wild als het maar zijn kan. Het is echt inspirerend om te zien hoe wolven zich blijven herstellen dankzij de bescherming van de Endangered Species Act.”

In 2016 was de waarneming van wolven in Nevada ook groot nieuws:
.

.
Als wolven een leeftijd hebben bereikt van twee of drie jaar, verlaten ze de roedel waarin ze zijn geboren. Dan gaan ze op zoek naar partners en een eigen territorium. Tijdens deze zoektocht kunnen ze wel honderden kilometers afleggen. Oprichters van de #RelistWolves campagne, Leslie Williams en Samantha Attwood zeggen:

“We zijn blij om te horen dat het Nevada Department of Wildlife drie wolven heeft bevestigd in het noorden van Elko County. De eerste bevestigde aanwezigheid van wolven in Nevada in acht jaar. Dit nieuws benadrukt het belang voor wolvenherstel in de staat en we juichen het werk van het departement toe om samen te werken met de U.S. Fish and Wildlife Service om deze nieuwkomers te documenteren.”

.

.
Leslie Williams en Samantha Attwood vervolgen:

“We vieren de terugkeer van wolven naar hun historische verspreidingsgebied en we hopen dat dit trio de kans krijgt om te gedijen en bij te dragen aan de biodiversiteit. Meer dan ooit is voortdurende bescherming van grijze wolven onder de Endangered Species Act van essentieel belang voor hun overleving en herstel. Niet alleen in Nevada, maar in alle staten. We kijken ernaar uit dat Nevada een rol speelt in het herstel van wolven in het westen van Amerika.”

Wolven kwamen van oudsher voor in Nevada. Pelsjagers meldden wolvenvangsten in de noordelijke helft van de staat in het begin van de 20e eeuw. Net als in de rest van het land werden de wolven uitgeroeid door middel van een systeem van premies.

Bron:

#GNvdD: Nestje bedreigde rode wolvenpups geboren in Amerika

#GNvdD: Populatie Mexicaanse wolven groeit in VS

©AnimalsToday.nl Jane Sauer