De kippen van commerciële pluimveehouderijen met uitloop zitten sinds middernacht weer verplicht binnen, na de vondst van zes dode zwanen in Kockengen. Bij twee zwanen werd het hoog pathogene vogelgriepvirus H5N8 geconstateerd. Een dode smient wordt onderzocht.

vogelgriep kippen zitten binnen
De kippen moeten weer naar binnen | Foto: publiek domein

De ophokplicht voor pluimvee door vogelgriep valt gelijktijdig met de tweede gedeeltelijke lockdown tegen corona. Pluimveehouderijen met 250 dieren of meer moeten sinds middernacht alle kippen binnenhouden. Biologische en vrije-uitloop pluimveebedrijven zijn vooral vatbaar voor de vogelgriep, waarbij trekvogels worden aangewezen als de verspreiders. Tegelijk geldt er een verbod op het transport van pluimvee, mest en bodemstrooisel, want ook de mens kan het vogelgriepvirus makkelijk verspreiden.  Volgens de RVO kan het daarnaast ook geïmporteerd worden via pluimveevlees.

vogelgriep kippen zitten binnen
Knobbelzwanen | Foto: publiek domein

Het H5N8-virus zou volgens analyses uit Rusland afkomstig zijn. De uiterst besmettelijke variant van deze samenstelling is in de afgelopen periode vaker ten oosten van Nederland aangetroffen. Het vogelgriepvirus is niet gevaarlijk voor mensen maar kan dodelijk zijn voor kippen en andere vogels.

Bronnen:

Online handel kerstkalkoen verhoogt kans verspreiding vogelgriep

.
©AnimalsToday.nl