Vlinders tellen is belangrijk en daarom begint komend weekend de Tuinvlindertelling, georganiseerd door de Vlinderstichting. Van 6 t/m 28 juli wordt iedereen gevraagd om een kwartiertje vlinders te tellen en dat door te geven. Vlinders hebben het moeilijk en we moeten ze nauwlettend in de gaten houden.

vlinders tellen
Dagpauwoog | Foto: Angelique Lagarde/AnimalsToday

De Vlinderstichting maakt het de tellers op een speelse manier makkelijk, met een een gratis Vlinderherkenningskaart, een Tuinvlindertellijst (pdf) en de app Vlindermee. Via de app op telefoon of tablet kunnen tellingen makkelijk doorgegeven worden, net als via de website van de Vlinderstichting.

Vlinders tellen

Geadviseerd wordt om een zonnig moment uit te zoeken tussen 11 uur in de ochtend en 15 uur ’s middags, wanneer vlinders het meest actief zijn. Boven 25 graden zal de activiteit van vlinders verschuiven naar koelere delen van de dag, dus meer in de ochtend en na 17 uur . Op de site schrijft de Vlinderstichting:

“Loop een rondje door de tuin en noteer gedurende 15 minuten alle vlinders die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat u vlinders twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: u ziet eerst 3 dagpauwogen tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 dagpauwogen. Dan geeft u door: 3 dagpauwogen.”

vlinders tellen
De Tuinvlindertellijst kan eventueel uitgeprint worden | Foto: Vlinderstichting (pdf)

Ontdekken

In onze tuinen en rond balkons zijn in Nederland zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. Maar de merkbare en duidelijk meetbare opwarming zorgt steeds vaker voor nieuwe ontdekkingen. Tegenwoordig maakt het voor vlinders niet veel meer uit of ze in de Provence leven, of bij ons in de provincie rondfladderen.

Het is belangrijk om te weten hoe het gaat met onze dagpauwogen, oranjetipjes, atalanta’s, koolwitjes en citroentjes. Hun aantallen geven aan in hoeverre jij, de buren, een wijk, de gemeente, waterschappen, landeigenaren en provincies voldoende doen om vlinders en bijen aan te trekken. Zoals stoppen met het gebruik van onkruidverdelgers en insecticiden, bloemenlinten aanleggen en in steden de verstening van tuinen tegen te gaan.

vlinders tellen
Atalanta | Foto: publiek domein

Succes met tellen en laten we duimen dat het een goed vlinderjaar is.

Lees ook:

Vlinderstand in Nederland afgelopen 130 jaar dramatisch afgenomen

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel