Dode jonge Vlaamse mezen bevatten verontrustend veel pesticiden, inclusief het in de jaren ’70 van vorige eeuw verboden gif DDT. Dat is gebleken uit onderzoek van mezenjongen die vroegtijdig overleden.

Vlaamse mezen
In 10 dode mezen werden 14 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen gevonden | Foto: publiek domein

Tussen 15 maart en 15 juni konden Vlamingen dode kool- en pimpelmezen melden, vaak aangetroffen in nestkastjes. Er werden 4.516 dode mezen in kaart gebracht, verspreid over heel Vlaanderen, zo meldt HLN. Een onverwacht hoog aantal, aldus initiatiefnemers Velt en Vogelbescherming Vlaanderen.

Bij eerder onderzoek naar 10 dode mezen werden maar liefst 14 verschillende soorten bestrijdingsmiddelen gevonden, waaronder nog altijd DDT, wat 46 jaar geleden werd verboden (1973). Sommige giffen breken nooit of heel langzaam af en vormen na jaren nog altijd dezelfde bedreiging als voorheen.

Vlaamse mezen
Gebruik geen gif tegen de buxusmot | Foto: publiek domein

Vlaamse mezen vol met gif

Er zullen 100 dode mezen onderzocht worden op giftige stoffen, waarbij ook niet uitgesloten is dat de jonge mezen slachtoffer zijn geworden van het gif tegen de rupsen van de buxusmot. Wie zoekt op het internet wordt opgeroepen om de buxusmot te bestrijden en ‘vooral snel met het gif in de weer te gaan’ en er zijn allerhande merken te bestellen. Dat mezen deze rupsen ook lusten wordt echter niet genoemd, waarmee de kans op een vergiftiging van de koolmezenjongen levensgroot is.

  • Lees ook:

Onderzoek naar mezensterfte door bestrijding buxusmot met gif

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel