Annelies Moolenaar is KLM-stewardess en vliegt al 25 jaar de wereld rond. Tijdens haar reizen zag ze veel dieren die zich moesten redden in barre omstandigheden, en die uitgehongerd, ziek en mishandeld op straat leefden of juist aan de ketting. Ze begon hulp te regelen, nam voedsel en spulletjes mee en bouwde over de jaren een actief netwerk van shelters en dierenartsen die op haar konden rekenen. Te veel werk voor één persoon, dus in 2015 richtte ze een stichting op met als hoofddoelstelling: dieren helpen! Onze redacteur Laura Lancée sprak Annelies over haar missie. 

Wings for Animals
Vliegend dieren helpen met Wings for Animals | Foto: Wings for Animals

Vijf stewardessen

De stichting ontstond onder de vleugels van KLM, en werd toepasselijk Wings for Animals (WFA) gedoopt. Annelies:

“Wings for Animals is opgericht door vijf stewardessen die zich het lot van de dieren aantrekken, en besloten daar wat aan te doen. In het begin ging het voornamelijk om het meenemen van spullen als we moesten vliegen. In de zes jaar van ons bestaan zijn we echter wijzer geworden, en richten ons op veel meer.”

Wings for Animals
Stewardessen Wings for Animals

Medicijnen in plaats van voer

Ze denkt terug aan de begintijd toen zware zakken voer werden uitgevlogen naar landen waar dat voer ook te koop was. Dat was een leerpuntje, en al snel werd besloten het accent te leggen op spullen die in sommige landen niet, te duur of onvoldoende te verkrijgen zijn. En dat zijn vooral medicijnen, medische hulpmiddelen, en pas daarna halsbanden, riemen en (speciaal) voer.

“Om onze projecten medicijnen te kunnen sturen, vragen we dierenartsen om medicijnen die over de datum zijn maar nog wel gebruikt kunnen worden aan ons te doneren. Dat voorkomt afval, gaat verspilling tegen en is vaak van levensbelang voor de dieren in opvang.”

Sterilisatie is key

Maar de doelstellingen van Wings for Animals gaan verder dan het doneren van medicijnen en spullen. Er worden ook sterilisatieclinics georganiseerd, waar dierenartsen gedurende een week of een paar dagen naar een opvanglocatie gaan om dieren te steriliseren. Ook Wings for Animals onderschrijft de noodzaak van sterilisatie als enige manier om te grote dierenpopulaties tegen te gaan. Eén van de dierenartsen die regelmatig zijn tijd opoffert om ergens honden en katten te steriliseren, is Piet Hellemans, bekend van TV en vanaf het eerste moment als ambassadeur aan WFA verbonden.

“Het behoeft geen betoog dat we heel blij zijn met Piet als boegbeeld van ons werk. Hij gaat niet alleen voor ons op reis, maar organiseert ook geldinzamelingsacties en staat soms met ons kraampje op een markt om donaties te werven. Hij heeft er ook voor gezorgd dat we structurele steun krijgen van Stichting Dierenlot.”

Wings for Animals
Piet Hellemans aan het werk | Foto: Wings for Animals

Educatie en informatie

Gevraagd naar het hoogtepunt van de afgelopen jaren hoeft Annelies niet lang te denken, dat was het bezoek van een 30-tal kinderen uit een ziekenhuis in Tanzania aan een dierenopvang in de buurt. De dag was georganiseerd in nauwe samenwerking met Wings of Support, ook bij KLM ontstaan maar dan gericht op hulp aan kinderen in de wereld. Beide stichtingen kwamen mooi samen op die dag in februari 2019, toen ernstig zieke kinderen met hun ouders werden verwelkomd bij Every Living Thing (ELT) die – de naam zegt het al – allerlei dieren opvangt.

“Bij aankomst waren de kinderen bangig en de ouders bleken niet veel te weten over de dieren en natuur in de omgeving. Dat was aan het eind van de dag wel anders: met nieuwe kennis en een verhoogde interesse in wat er leeft en groeit in de natuur, vertrokken ze weer. Met hun goodiebag in de hand, hopelijk op weg naar een mooie toekomst.”

Betrouwbaar en 100% voor de dieren

Zo maakt Wings for Animals zich ook sterk voor educatie, brengt mens en dier bij elkaar waardoor informatie op een leuke en prettige manier kan worden verspreid.

“Soms vragen mensen zich af waarom we ons richten op dieren, en hoe dat verenigd kan worden met een bedrijf als KLM. Maar ik vind dat iedereen daarin zijn eigen keuzes mag maken. Natuurlijk denken we erover na, en in ons werk bedenken we manieren om afval te verminderen of water te sparen. Maar we vliegen wel, net als veel mensen, en gebruiken dat in ons voordeel. Immers, wij kunnen gratis en voor niks spullen en mensen vervoeren naar locaties waar die nodig zijn, en dat betekent dat we alle middelen voor 100 procent kunnen gebruiken voor de dieren. Er blijft niks aan de strijkstok hangen. En we kunnen met eigen ogen gaan kijken wat er met onze donaties wordt gedaan.”

Wings for Animals

Handen uit de mouwen

En daar gaat ze weer, deze week zit Annelies in Dar-es-Salam, om medicijnen en plastic kappen te brengen, en ook de door bevriende stichting Dog with a Mission gedoneerde halsbanden en riemen. Maar vooral om samen met collega Margot van Vogelpoel de handen flink uit de mouwen te steken in het asiel, waar kennels moeten worden gerepareerd en geschilderd.

“Ja, het is altijd van tevoren goed nadenken wat we mee moet nemen. Deze keer zijn het werkhandschoenen, verfbroeken en kwasten!”

Wilt u helpen?

Wilt u Wings for Animals steunen? Er is altijd veel behoefte aan oog-en oorzalf, anti-parasietmiddelen en antibiotica. En natuurlijk geld om voorraden aan te vullen. (Nieuwe) speeltjes zijn altijd welkom.

Kijk op wingsforanimals.org, of stuur een mailtje aan wingsforanimals@gmail.com om te overleggen wat u kunt doen voor de dieren in de wereld. WFA heeft de anbi-status, en alle gelden komen direct ten goede aan de dieren. Alle betrokkenen doen het vrijwillig, en reis- en vervoerskosten? Die hebben ze dus niet :-)

©AnimalsToday.nl Laura Lancée