Een koppel visarenden heeft de eerste broedpoging in Zuid-Engeland gedaan sinds bijna 200 jaar. Onlangs zagen natuurbeschermers één ei in het nest liggen, inmiddels hebben ze bekendgemaakt dat het koppel een derde ei heeft geproduceerd. De visarend is na lange tijd weer terug in Poole Harbour.

Visarenden na 200 jaar weer nest in Zuid-Engeland
Visarenden na 200 jaar weer nest in Zuid-Engeland | Foto: screenshot stream birdsofpooleharbour/YouTube

Natuurbeschermers zijn erg verheugd dat een paar visarenden in Poole Harbour, Dorset (Verenigd Koninkrijk) drie eieren heeft geproduceerd, dat zij bewaken in een nest op een geheime locatie. Er zijn nestcamera’s geplaatst, zodat kijkers via een livestream zien hoe het visarendwijfje haar eieren uitbroedt.

Visarenden na 200 jaar weer nest in Zuid-Engeland
Visarend aan het werk | Foto: publiek domein

Sinds 2017 werken experts van de Roy Dennis Foundation en Birds of Poole Harbour aan de herintroductie van deze vogelsoort in het zuiden van Engeland, met als doel op lange termijn een broedpopulatie te vestigen. Dit doet de organisatie door volwassen vogels uit Schotland te herplaatsen. Er is een broedpopulatie bij Rutland Water in de Midlands, na een translocatieprogramma dat in 1996 begon. Na decennia van beschermingsinspanningen zijn er inmiddels honderden visarenden in Schotland. Paul Morton van Birds of Poole Harbour:

“Het is geweldig dat er visarend-eieren in een nest in Poole Harbour liggen. Dit is het hoogtepunt van zeven jaar hard werken. Projecten als deze kosten altijd tijd, maar het is zo’n geweldig gevoel om te weten dat de vogels deze belangrijke mijlpaal hebben bereikt. Om CJ7 haar eerste eieren te zien uitbroeden is verbluffend. Ze moeten allebei nog veel leren als nieuwe ouders en succes bij het broeden is zeker niet gegarandeerd. Maar wat we tot nu toe zien, ziet er heel positief uit en hopelijk zien we eind mei dat ze hun pas uitgekomen jongen beginnen te voeden.”

Het vrouwtje CJ7 bezocht de haven voor het eerst in 2017 en toonde elk jaar interesse in de nestplatforms, die speciaal zijn geïnstalleerd om visarenden aan te trekken om te broeden. Het mannetje O22 werd vrijgelaten als onderdeel van het herintroductieprogramma in 2019. De vogels O22 en CJ7 hebben elkaar afgelopen lente voor het eerst ontmoet, toen was het mannetje nog te jong om te broeden. In de zomer vertoonden de vogels gedrag waaruit bleek dat ze graag zouden willen broeden op deze plek. Beide vogels verlieten in september de haven.
.

.
Het visarendpaar is afgelopen najaar naar West-Afrika gevlogen en het vogelbeschermingsteam van Poole Harbour moest zeven maanden wachten om de te zien of ze zouden terugkeren. De overtocht van vogels naar Afrika is gevaarlijk, vanwege (illegale) jacht en slechte weersomstandigheden. Begin april is het paartje aangekomen en hebben ze zich gevestigd om te broeden. De broedperiode van 35-40 dagen is begonnen en als alles goed gaat, zullen de kuikens aan het einde van deze maand uit het ei zullen komen. Natuurkenner Chris Packham zegt:

“Het is een sensationele ontwikkeling. We verwachten dat dit derde ei het legsel compleet zal maken. Hoewel het mogelijk is dat er vier eieren worden gelegd, is dit zeer ongebruikelijk, vooral bij paren die voor het eerst eieren leggen.”

De belangrijkste keuze voor het herplaatsen van de visarenden in de haven van Poole is dat er een overvloed aan vis is waarmee de dieren zich kunnen voeden. Van visarenden uit andere delen van het Verenigd Koninkrijk is bekend dat ze zij op hun trekroute van en naar Europa op deze plek stoppen. In de grote ondiepe geulen en baaien van de haven jagen ze op vissen.
.

.
De roofvogels broeden van oudsher op de Britse eilanden, maar sinds de Middeleeuwen namen de populaties drastisch af. De vogels leefden op verschillende plekken in West-Europa, maar door vervolging door de mens en het verlies van hun habitat zijn ze begin 1800 op diverse plekken uitgestorven. In het verleden werden de nesten geplunderd voor hun eieren en de vogels werden afgeschoten zodat ze opgezet konden worden. Anno 2022 worden ze in het zuiden van Europa nog regelmatig afgeschoten voor de sport.

Bronnen:

#GNvdD: Jonge visarend Biesbosch toch nog in leven

©AnimalsToday.nl Jane Sauer