Een nieuw onderzoek naar reptielen wereldwijd laat alarmbellen klinken: als we niet ingrijpen, zullen meer dan 1.800 soorten uitsterven. En dat heeft desastreuze gevolgen voor de ecosystemen.

reptielen
Een op de vijf reptielen met uitsterven bedreigd | Foto: Pixabay

Meer dan een vijfde van alle reptielensoorten wordt met uitsterven bedreigd, blijkt uit het grootste onderzoek ooit naar de bedreigingsstatus van reptielensoorten. Tweeënvijftig experts analyseerden gegevens van de Global Reptile Assessment, die de afgelopen jaren data van meer dan 900 wetenschappers over de hele wereld heeft ontvangen. De studie werd geleid door NatureServe, de IUCN en Conservation International en is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature gepubliceerd. Daaruit blijkt nu dat 21 procent van de reptielensoorten met uitsterven wordt bedreigd. En dat kan weer rampzalige gevolgen hebben voor ecosystemen over de hele wereld. Neil Cox, co-leider van de studie:

“Als de reptielen verdwijnen, kan dit ecosystemen radicaal veranderen, met domino-effecten zoals een toename van plaaginsecten.”

.

Mike Hoffman, hoofd natuurherstel bij de Zoological Society of London:

“Van schildpadden die door hun geslachtsdelen ademen tot kameleons ter grootte van een kikkererwt en reuzenschildpadden die ouder dan honderd jaar kunnen worden, ze zijn buitengewoon fascinerend. Onze hoop is dat deze analyse hen in de schijnwerpers zet en laat zien hoeveel we te verliezen hebben.”

Dreigingen

Hoewel veel reptielen in droge omgevingen leven, zoals woestijnen en kreupelhout, zitten de meeste soorten in bossen, waar ze worden bedreigd door houtkap en landgebruik voor landbouw. Uit de studie bleek dat 30 procent van de in het bos levende reptielen met uitsterven wordt bedreigd, vergeleken met 14 procent uit droge leefgebieden. Zo ook de koningscobra die in een groot deel van Azië leeft. Het dier heeft de label ‘kwetsbaar’ door het grote verlies aan boshabitat. Naast verlies aan leefgebied, vormt de jacht ook een grote bedreiging voor de reptielen. Met name schildpadden en krokodillen worden daardoor met uitsterven bedreigd. Een andere belangrijke factor is de introductie van invasieve soorten in het leefgebied. Maar ook klimaatverandering vormt een grote dreiging, vooral voor soorten die maar kleine stukken leefgebied hebben. De microklimaten kunnen dusdanig veranderen dat ze niet meer geschikt zijn voor de reptielensoorten die er leven.

Doelen

Later dit jaar staat de tweede fase van Cop15 van de Verenigde Naties in Kunming, China, gepland. Daar zullen regeringen onderhandelen over nieuwe doelen om de biodiversiteit – en ook de reptielen – te beschermen. Cox:

“We hebben solide plannen voor natuurbehoud nodig, een wereldwijde beleidsovereenkomst en de investering van landen om het tij van de dreigende biodiversiteitscrisis te keren en zo een catastrofe te voorkomen.”

Bron:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma