Zeeleeuw gewurgdIn een video op YouTube is te zien hoe zeeleeuwen verwond raken en zelfs gewurgd worden door plastic en visgerei dat ze in de oceanen tegenkomen. Deze video is gemaakt door de Alaska department of Fish and Game (Alaska afdeling van vis en wild). Door het plaatsen van deze gruwelijke video hopen zij meer aandacht te generen voor de problemen die plastic en visgerei in de oceanen veroorzaken.

Zeeleeuwen, maar ook alle andere dieren in de oceanen hebben te maken met plastic en visgerei dat in de oceanen achterblijven. Vooral plastic waar lussen in zitten zorgen voor grote problemen. Deze lussen kunnen om de nek van zeeleeuwen en andere dieren terecht komen. Wanneer de dieren groeien snijdt dit plastic in de nek en kan het zelfs tot de dood van het dier lijden. Ook vishaakjes en vislijnen zorgen voor grote problemen. De dieren raken verstrikt in de vislijnen en kunnen verdrinken. Het inslikken van vishaken kan ernstige interne schade aanrichten en tot de dood van de zeezoogdieren lijden. Ook vogels ondervinden hier veel hinder van.

Er is momenteel zoveel plastic in onze oceanen dat er heuse plastic eilanden ontstaan. Door de verschillende stromingen in de oceanen stapelt de rotzooi zich op bepaalde locaties op. Naast grote stukken afval bevinden zich ook erg veel kleine giftige afvaldeeltjes in de oceanen. Dit wordt geconsumeerd door kleine zeedieren, maar door de voedselketen stapelt zich steeds meer gif op in de grotere zeedieren. Bijna alle zeezoogdieren hebben hoge concentraties gifstoffen in hun systeem.

Bekijk de video hieronder.

Bron: MSNBC