Stichting Animal Rights eist van de Gemeente Landerd dat de vergunning voor de uitbreiding van het proefdiercentrum Landerd Campus in Schaijk ingetrokken wordt. Aanstaande maandag wordt het bezwaarschrift behandeld tijdens een hoorzitting op het gemeentehuis. Volgens directeur Robert Molenaar van Stichting Animal Rights is de gemeente is onzorgvuldig geweest in haar besluitvorming waardoor de vergunning onterecht is verleend.

Landerd Campus
Proefkonijnen | Foto: Wikipedia

Het in 2012 opgerichte proefdiercentrum gebruikt genetische gemanipuleerde muizen en ratten in voornamelijk giftigheidsonderzoek. Na afloop van het experiment worden de dieren gedood. De Landerd Campus heeft een uitbreiding aangevraagd en wil nu ook konijnen, fretten en mogelijk cavia’s en honden gaan gebruiken voor dierproeven. Stichting Animal Rights heeft een bezwaarschrift ingediend dat ondertekend werd door maar liefst 9.154 mensen.

Vergunningplichtig
Volgens mr. M. van Duijn, advocaat van Stichting Animal Rights is de vergunning onterecht verleend omdat de instelling die deze vergunning in 2009 kreeg niet meer bestaat. Het voormalige Organon BV was een bedrijf dat zelf volledige zeggenschap had over de vergunningplichtige activiteiten in de instelling. BioFacilities, de eigenaar van de Landerd Campus, exploiteert daarentegen een bedrijfsverzamelgebouw dat de vergunningplichtige activiteiten van andere en regelmatig wisselende bedrijven faciliteert.

Tussen de verschillende bedrijven die op de campus zijn gehuisvest bestaan onvoldoende organisatorische bindingen om te kunnen spreken van één en dezelfde instelling, althans niet een instelling zoals deze in 2009 een vergunning heeft gekregen. De vergunning heeft derhalve betrekking op een instelling die niet langer bestaat en de voorschriften zijn geschreven voor een exploitatie die niet langer plaatsvindt. Robert Molenaar:

“Ons bezwaar heeft een duidelijke idealistische lading. Wij vinden dat elk dier een individu is met recht op leven en welzijn. Dierproeven zorgen voor stress, angst en pijn bij de proefdieren op de Landerd Campus.”

Protesteren
De hoorzitting vindt 15 juni plaats om 20:00 uur in het Raadhuis, Pastoor van Winkelstraat 5 in Schaijk. Activisten van Stichting Animal Rights protesteren om 19:15 uur voor de ingang en zullen tevens de hoorzitting bijwonen.

Persbericht Stichting Animal Rights